Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Στην διάρκεια της αποκριάς -και τις δύο Κυριακές- χορευόταν ο χορός «Διπλός- Ζωνάρι» στην πλατεία του χωριού έλεγαν και σκωπτικά δίστιχα για τα διάφορα δρώμενα του χωριού. (Πολλά από αυτά τα δίστιχα έχουν παραμείνει ακόμη και σήμερα).
Σε κάθε γιορτή (ειδικά την άνοιξη), οι Λιμνιάτες έβγαιναν στην πλατεία του χωριού και στα ξωκλήσια, όπου μετά την θεία λειτουργία χόρευαν διάφορα τραγούδια.
Πολλές γνωριμίες που οδήγησαν σε γάμο ξεκίνησαν από τις χορευτικές εκδηλώσεις του χωριού. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μέσα σε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα Ο πιο σημαντικός χορός των Λιμνών είναι ο «Διπλός-Ζωνάρι» ο οποίος χορεύεται τις δύο Κυριακές της Αποκριάς στην πλατεία του χωριού, όπου ακούγονται πολλά σκωπτικά δίστιχα. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες.
Η χειρολαβή των χορευτριών γίνεται στο σχηματισμό που ονομάζεται σταυροχεροκρατητό -ζουνάρι, με ζουνάρι ή χεροπλεκτά (ντορεκρικ-μπρες με μπρες).
Η σειρά και το είδος των βημάτων σε ρυθμό : 4/4
1.Το δεξί πόδι αρχικά όταν βρίσκεται σε αδράνεια, πατάει μόνο με τα ακροδάχτυλα.
Την έναρξη κάνει το δεξί (1ο βήμα) με κατεύθυνση εμπρός και δεξιά και μετά πατάει σταθερά.
Μόλις πατήσει, αμέσως σηκώνεται το αριστερό πόδι (2ο βήμα) και κινείται μισοτεντωμένο με το πέλμα λίγο πιο πάνω από το έδαφος, μένοντας αιωρούμενο.

Στη συνέχεια, το αριστερό οπισθοδρομεί λίγο προς τα δεξιά, πατάει σταθερά και στέκει πλάι του δεξιού (τρίτο βήμα του χορού).
Μετά, το δεξί πόδι κινείται προς τα πίσω ανασηκωτά (για το 4ο βήμα), αιωρούμενο αρχικά και στη συνέχεια πατάει με τα ακροδάχτυλα στη γη σε απόσταση πολύ κοντινή από το δεξί, το οποίο είναι και πάλι σε θέση για το πρώτο βήμΑ

  • Αρέσει σε 2 άτομα.
  • Tasos Vlahos 5-6 ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΔΙΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
  • Sofia Psoma Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στο Ζουνάρι είναι ότι πρόκειται για ένα αντιφωνικό τραγούδι όπου τα γεγονότα του χωριού μετατρέπονται σε δίστιχα με μεγάλη μαεστρία.....το τί θα πει η μια ομάδα (συνήθως οι γυναίκες) και το τί θα απαντήσει η άλλη(συνήθως ανδρες) ήταν αυτό που κρατούσε τον κόσμο σε αγωνία και τον χορό μέχρι αργά το βράδυ.....όσο για τα βήματα του χορού είναι απλά μια τράτα Αρβανίτικη , κι ας φαίνεται περίπλοκο έτσι που μας το παρουσιάζει ο Κύριος Βλάχος....πάντα με όλο το σεβασμό.