Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Γ.Ανδριανός για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας




















 Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός εκπροσώπησε σήμερα την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις στο Ναύπλιο για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από το Κέντρο Εθνικής Δόξας της Ρωσίας, το ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, και το ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», με τη συμμετοχή ελληνικών και ρωσικών στρατιωτικών αγημάτων και καλλιτεχνών από τις δύο χώρες.


Στον χαιρετισμό του μετά την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, ο κ. Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τιμάμε σήμερα από κοινού, Ρώσοι και Έλληνες, την μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και εξέχοντα διπλωμάτη της Ρωσικής

Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια.

Θέλω προς τούτο να καλωσορίσω στο Ναύπλιο, τον τόπο του ύψιστου θριάμβου και της μαρτυρικής θυσίας του Ιωάννη Καποδίστρια, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης που εκπροσωπώ, τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, και να ευχαριστήσω καθέναν και κάθε μία ξεχωριστά για την τιμή της συμμετοχής τους στις σημερινές εκδηλώσεις.

Και ταυτόχρονα, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους φορείς από την Ελλάδα που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας».

Κυρίες και κύριοι,

Η εμβληματική προσωπικότητα του Καποδίστρια είναι μια διαχρονική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.


Και είναι ευτύχημα που έχουμε την δυνατότητα να τιμήσουμε από κοινού τα 185 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυβερνήτη της Ελλάδος σε μια συγκυρία που οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα καλό επίπεδο, με προοπτικές ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης και εμβάθυνσης.

Ταυτόχρονα, η ζωή και το έργο του Καποδίστρια λειτουργούν ως ηχηρή υπενθύμιση του εποικοδομητικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

Ο Καποδίστριας, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού που έφτανε μάλιστα μέχρι και τον κυνισμό του Μέτερνιχ, κατόρθωσε σε κάθε βήμα της πλούσιας σταδιοδρομίας του να αξιοποιήσει ρεαλιστικά κάθε δυνατότητα για την προώθηση των δικαίων των λαών – τόσο της Ρωσίας, την οποία υπηρέτησε με απόλυτη ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα, όσο και της Ελλάδος, αλλά και της Ελβετίας, της οποίας διασφάλισε την ενότητα και την ανεξαρτησία.

Σήμερα, βρισκόμαστε ξανά σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων και ανταγωνισμού. Και η παρακαταθήκη του Καποδίστρια μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι, ακόμη και στο πιο δύσκολο περιβάλλον είναι δυνατόν, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προαχθεί το δίκαιο, ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία για την κοινή προκοπή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θέλω να εξάρω την στενή συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Πρόκειται για μία συνεργασία που εδράζεται σε πολύ βαθιές ρίζες. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και όταν, λόγω συγκυριών, η Ρωσία και η Ελλάδα για μεγάλο μέρος του προηγούμενου αιώνα πρόσκαιρα απομακρύνθηκαν πολιτικά, ποτέ αυτή η απομάκρυνση δεν ήταν ολοσχερής, ούτε και έσβησαν ποτέ οι ισχυρότατοι δεσμοί φιλίας, ιστορίας, κοινής πίστης και πολιτισμού που συνδέουν τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό.

Στο πλαίσιο αυτό αισθάνομαι ξεχωριστή χαρά και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι το ιστορικό Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και έδρα της Κυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ολόκληρη η Αργολίδα, με τη βαριά πολιτιστική της κληρονομιά, εξελίσσεται σε έναν συμβολικό και ουσιαστικό κόμβο της ελληνορωσικής φιλίας.

Οι σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ναύπλιο, οι σημερινές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο και οι αυριανές στην Αθήνα με την συμμετοχή και του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μπορούν λοιπόν να συμβάλλουν ως ισχυρή βάση σε μια ακόμη εντονότερη, ακόμη παραγωγικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις, με σημαντικές ευκαιρίες σύναψης οικονομικών συμφωνιών προς αμοιβαίο αναπτυξιακό όφελος.

Με την ευχή λοιπόν οι δύο λαοί μας να συνεχίσουν στον 21ο αιώνα το όραμα που ο Ιωάννης Καποδίστριας υπηρέτησε τόσο αριστοτεχνικά με τη ζωή και το έργο του θέλω, αφού ευχαριστήσω ξανά τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους για την τιμή της συνδιοργάνωσης των σημερινών εκδηλώσεων, να τους διαβεβαιώσω εκ μέρους του ελληνικού λαού για τα σταθερά μας αισθήματα εκτίμησης και φιλίας».