Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αλαλούμ με τα «ληγμένα»!!!




 



Διστακτικοί και επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι καταναλωτές όσον αφορά στη διάθεση «ληγμένων» προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η οποία ξεκίνησε σήμερα με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα «προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας» φέρουν ημερομηνία λήξης που έχει παρέλθει και μπορούν να πωλούνται υπό συγκεκριμένους όρους και με χαμηλότερη τιμή από την κανονική.


Εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας».

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα
β) τον ένα μήνα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους
γ) τους τρεις μήνες, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής. Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Αλαλούμ με τα «ληγμένα»
Το zougla.gr επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ και συνομίλησε με πωλητές και καταναλωτές. Στα περισσότερα καταστήματα τα εν λόγω είδη δεν έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά ράφια και το προσωπικό δεν έχει ενημερωθεί επακριβώς για τη διαδικασία.

«Δεν θα συμμετέχουμε στη διάθεση προς πώληση προϊόντων που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους, καθώς η εταιρεία μας πωλεί φρέσκα προϊόντα στον καταναλωτή και δεν θεωρεί απαραίτητο να προβάλλει και να πωλεί τέτοιου τύπου προϊόντα» αναφέρει ο διευθυντής πωλήσεων αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει, μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερες τιμές στα προϊόντα που αγοράζουν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται και «εκπτώσεις» στην ποιότητά τους.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα μίλησε με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ Π. Χριστοδουλάκη, ο οποίος τάσσεται κατά αυτού του μέτρου. «Υποβαθμίζουν την ποιότητα των Ελλήνων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι. Να μην ισχύσει αυτή η εφαρμογή» δήλωσε.
Επίσης, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στο τραπέζι του καταναλωτή ληγμένα τρόφιμα». Ο Γιάννης Τσιάλτας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε: «Θα φροντίσουμε να ελέγχουμε την ποιότητα των προϊόντων, που εκεί θα πρέπει να δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα.Στο μεταξύ, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο μέτρο και τόνισε ότι δεν πρόκειται για «ληγμένα» και ούτε θα διακυβευόταν ποτέ η υγεία των πολιτών, όπως είπε.