Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον» του Σίμου Κακάλα, στην Επίδαυρο

«Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον» του Σίμου Κακάλα, στην Επίδαυρο
Με στόχο την ουσιαστική έρευνα, η ομάδα Χώρος προσεγγίζει το αρχαίο θέατρο μέσα από σπαράγματα τριών τραγικών (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) και κομμάτια από το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Επιστρέφει στις απαρχές πιστεύοντας ότι: «σήμερα όπου όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα, και ό,τι μας απασχολεί κρατάει μόνο μια στιγμή, οφείλουμε να αναμετρηθούμε με μεγέθη που μας ξεπερνούν, να φορέσουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων που πέρασαν και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας».
H παράσταση με τίτλο «Άσκηση Επίδαυρος – Σύσσημον», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα που κλείνει τα φετινά Επιδαύρια θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για μια και μόνη βραδιά, το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 20.00.

Η νέα δουλειά της ομάδας Χώρος, βασίζεται στην πολυσυζητημένη συλλογή του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια», που κυκλοφόρησε τα τέλη του 2006 (εκδ. Ίνδικτος). Πρόκειται για ποιητικό κείμενο που καταδύεται στη μνήμη του τόπου, ανατρέχει στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας, στην πάλη της καθημερινότητας με τη λογιοσύνη, στην ουσία – τελικά - της Ύπαρξης.

Ο Σίμος Κακάλας το αντιμετώπισε ως ένα κείμενο που σε καλεί να ερμηνεύσεις. Τις λέξεις του, τους ρυθμούς, τις σιωπές του. Το κείμενο αυτό, το εμπλούτισε με αποσπάσματα από τον Οιδίποδα Τύραννο (μετάφραση Ν. Παναγιωτόπουλου), θέλοντας να μιλήσει για την προσπάθεια του ανθρώπου να οδηγηθεί στην αυτογνωσία.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, η παράσταση προσπαθεί «να ερμηνεύσει την πολυσημία, να μιλήσει μέσα απ’ αυτή, να βρει ένα δρόμο εικαστικό, να προτείνει μια εκφορά λόγου. Η "Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον" είναι τελικά ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μια απελπισμένη προσπάθεια να αποκτήσουν φωνή τα στόματα αυτών που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα».

Πρόκειται για μια δουλειά εν εξελίξει, με χορό, ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής. Μια άσκηση που την ίδια στιγμή είναι παράσταση και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά τη λήξη της. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως οι θεατές της θα …ασκηθούν πριν τη δουν. Θα κάνουν, δηλαδή, ένα μεγάλο περίπατο στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου προτού δουν κι ακούσουν το πώς συναντιούνται τα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων των τριών τραγικών με το λόγο του σύγχρονου ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Παίζουν οι Έλενα Μαυρίδου (τιμημένη με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη το 2008), Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Κρανιώτης. Τα κοστούμια υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλαν, τις μάσκες η Μάρθα Φωκά και τους φωτισμούς επιμελείται ο Περικλής Μαθιέλλης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κωστής Κυριτσάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος και Χρήστος Μπάρμπας