Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Οι γητευτές των αλόγων στο Άργος

Εικόνες μιας άλλης εποχής ζωντανεύουν στο Αργος, με άλογα να τριποδίζουν στην άμμο -εκεί που σκάει το κύμα-, ιππείς να εξορμούν σε μυστηριώδη σπήλαια και αμαξάδες να σεργιανίζουν στην πόλη, όπου ο βασιλιάς Διομήδης εξέτρεφε την περίφημη φυλή των αλόγων του. Με τη συνεργασία των Ιππικών Ομίλων της περιοχής, ο δήμος Αργους – Μυκηνών διοργανώνει...
εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα περήφανα ζώα και χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας σπεύδουν να απολαύσουν και να συμμετέχουν στα δρώμενα.
Αν και οι εικόνες αλόγων που καλπάζουν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης, η μεγαλύτερη παρέλαση με άτια γίνεται κάθε Οκτώβριο, όταν ιππείς από ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν ραντεβού στο Αργος για να γιορτάσουν τα Διομήδεια. Η γιορτή αρχίζει την παραμονή των Διομηδείων με τις άμαξες να συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης και να προσφέρουν αφιλοκερδώς μικρές διαδρομές σε μικρούς και μεγάλους, με την πόλη να γυρίζει πίσω στον χρόνο και τη θέση των μηχανοκίνητων οχημάτων παίρνουν τα άλογα.
«Η πορεία ξεκινά από τους στρατώνες του Καποδίστρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, διέρχεται από το αρχαίο θέατρο του Αργους και καταλήγει στις πηγές Κεφαλαρίου, αφού πρώτα έχει περάσει από το χωριό Ελληνικό, όπου δεσπόζει η Μεγάλη Πυραμίδα που στην αρχαιότητα -κατά τη δική μου εκτίμηση- λειτουργούσε ως φρυκτωρία (σ.σ.: χώρος που δημιουργήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω του καπνού)» λέει ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Προστασίας και Διάσωσης των Ελληνικών Φυλών, Βασίλης Μπαλάσκας και συμπληρώνει: «Τον Νοέμβριο οι φίλοι του αλόγου εξορμούν στο Τουρνίκι (σ.σ.: αρχαία Οινόη). Πρόκειται για μία μαγική τοποθεσία, όπου οι καταρράκτες και τα μυστηριώδη σπήλαια δίνουν μία άλλη αίσθηση στον εξερευνητή. Σε αυτήν την εκδήλωση δεν συμμετέχουν μόνο ιππείς, αλλά και πεζοπόροι, ορειβάτες, σπηλαιολόγοι, ακόμη και οι λάτρεις του ποδηλάτου που μπορούν να συμμετέχουν με mountain bikes. Φυσικά, το διάλειμμα στην εξερεύνηση είναι εξίσου απολαυστικό, αφού οι κάτοικοι έχουν φροντίσει να στήσουν τη δική τους γιορτή προσφέροντας σε αφθονία κρέας και κρασί στους συμμετέχοντες».

Τον χειμώνα υπάρχει διακοπή και η δράση επανέρχεται τον Απρίλιο, με το «Αργολικό Πανόραμα» να είναι η πρώτη εκδήλωση. Εκατοντάδες αναβάτες και πεζοί πορεύονται κατά μήκος του ποταμού Ερασίνου σε μία διαδρομή που ξεκινά από της πηγές του Κεφαλαρίου και καταλήγει στις εκβολές του ποταμού στη Νέα Κίο. «Τον Μάιο έρχεται η Ιππική Ανοιξη, όπου η παραλία και ο περιφερειακός δρόμος γεμίζουν από άλογα και άμαξες σε μία πορεία που αρχίζει από τον υδροβιότοπο της Νέα Κίου για να καταλήξει στο Ναύπλιο, όπου οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν το Μπούρτζι και το Παλαμήδι, στην αγκαλιά του Αργολικού Κόλπου» λέει ο Βασίλης Μπαλάσκας και συνεχίζει μιλώντας για τη μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού. «Πρόκειται για τον μυκηναϊκό δρόμο. Η αρχή της διαδρομής είναι η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες και διασχίζοντας όλη την πίσω πλευρά των Μυκηνών, που είναι γεμάτη από υδραγωγεία και γεφύρια της αρχαίας εποχής, οι ιππείς καταλήγουν στην εκκλησία της Παναγίτσας».
Ολες οι εκδηλώσεις γίνονται με αποκλειστικό στόχο να παραμείνει θερμή η σχέση των κατοίκων του Αργους με τα άλογα, ενώ αποτελούν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους παλιότερους να θυμηθούν και για τους νεότερους να ζήσουν μια άλλη εποχή που τα χλιμιντρίσματα και ο θόρυβος από τις οπλές των αλόγων κυριαρχούσαν στους ελληνικούς δρόμους. Οι χώροι του συλλόγου είναι ανοιχτοί για τις επισκέψεις μικρών και μεγάλων όλο τον χρόνο, ενώ παραδίδονται και μαθήματα σε παιδιά, έτσι ώστε να πάρουν τα πρώτα ερεθίσματα σχετικά με την ιππασία. Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες με ιδιαιτερότητες (ΑμεΑ), ενώ ο σύλλογος φροντίζει για την παροχή κάθε βοήθειας για άλογα που χρειάζονται στέγη, τροφή ή περίθαλψη.
Ιστορία χιλιάδων χρόνων
Η σχέση της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης με το περήφανο ζώο ξεκινά από τα πανάρχαια χρόνια, με πρώτη αναφορά να γίνεται στον πόλεμο της Τροίας, όπου ο βασιλιάς Διομήδης συμμετείχε με χίλια άλογα. Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα έγραψε ο Ομηρος, ήταν από αυτούς που μπήκαν στην Τροία με τον Δούρειο Ιππο και μαζί με τον Οδυσσέα έκλεψαν τα άλογα του βασιλιά της Θράκης, Ρήσου, μέσα από το στρατόπεδο των Τρώων, αποδυναμώνοντας τους εχθρούς.
Εύα Παπαδάτου

espressonews.gr