Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα(20/07/2013) στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ λίστα 30 Νοσοκομείων με αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τη δύναμη σε κλίνες και την πληρότητα του κάθε Νοσοκομείου χωριστά. Όλα τα Νοσοκομεία της λίστας, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες σε σχέση με τις κλίνες που διαθέτουν και κατά συνέπεια χαμηλή παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα 2.500 εργαζόμενοι από αυτά τα Νοσοκομεία και άλλους υγειονομικούς φορείς θα τεθούν σε καθεστώς «κινητικότητας» και ενδεχόμενα θα χάσουν τη δουλειά τους. Το «καλό νέο?» σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα. Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω για ποιους συγκεκριμένους λόγους το Νοσοκομείο Ναυπλίου πρέπει να υποστηριχθεί από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία προκειμένου να επιβιώσει σε εποχές μνημονίου και λιτότητας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια το Νοσοκομείο Ναυπλίου έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του. Αυτό αποτελεί έργο δουλειάς πολλών ανθρώπων που ενεργά ενεπλάκησαν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Υπηρεσιών του( διοίκηση, διοικητικό, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό). Αυτή η πορεία έχει σημείο εκκίνησης το όραμα του αείμνηστου εκλιπόντα διοικητή Πάνου Κανελλόπουλου, έχει σχεδιαστεί από τότε, είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχει πλήρως υλοποιηθεί ακόμα. Συγκεκριμένα:
Είναι σε διαδικασία προκήρυξης μέσω ΕΣΠΑ ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 1.500.000 Euro για το πλήρη εκσυγχρονισμό όλου του Νοσοκομείου που αναμένεται να αλλάξει όλη την υφιστάμενη λειτουργία όλου του Νοσοκομείου.
Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια πιστοποιημένη ομάδα ιατρών στο Τραύμα, την Επείγουσα Χειρουργική και την Ορθοπαιδική Τραυματιολογία. Η παραπάνω ομάδα έχει αναπτύξει γύρω της όλη την προβλεπόμενη υποδομή για ασφαλή διεκπεραίωση όλων των δύσκολων και πολύπλοκων επειγόντων περιστατικών(εκπαίδευση προσωπικού, οργάνωση χειρουργικών αιθουσών, Αναισθησιολογική ομάδα, εκπαίδευση ομάδας υποδοχής επείγοντος περιστατικού κλπ). Όλη αυτή η υποδομή ταιριάζει απόλυτα με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Ναυπλίου και θα πρέπει να διασωθεί και να βελτιωθεί. Επιπρόσθετα η παραπάνω υποδομή δεν είναι πραμάτεια πανηγυριού που μπορεί να περιφέρεται από εδώ σε άλλη πόλη και να στήνεται με την ευκολία που έχουν στο μυαλό τους πολιτικά πρόσωπα, που επιχειρούν και θέλουν να παίρνουν αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω Ιατρο-νοσηλευτική ομάδα είναι υψηλό περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου και έτσι πρέπει να ιδωθεί, αφού ανάλογη δεν υπάρχει σε άλλο Νοσοκομείο της Πελοποννήσου. Με βάση αυτό το δεδομένο και γνωρίζοντας την νοσοκομειακή πραγματικότητα στους παρακείμενους νομούς, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο στη πόλη για παραπέρα οργάνωση και προσέλκυση ασθενών από την ευρύτερη ανατολική περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Απόδειξη της ποιότητας της δουλειάς και της επάρκειας των υπηρεσιών, είναι ότι το επιστημονικό έργο αυτής της ομάδας ανακοινώνεται τακτικά σε επιστημονικά συνέδρια, τόσο του εσωτερικού όσο και σε συνέδρια πανευρωπαικά και παγκόσμια διαφημίζοντας την πόλη του Ναυπλίου και εκτός συνόρων της Ελλάδας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην διαφημιστική προβολή της πόλης.
Να προβάλλει το Νοσοκομείο το εξειδικευμένο έργο που επιτελεί σε πολλές κλινικές, όπως τις επεμβατικές ενδοσκοπήσεις, τις αρθροσκοπήσεις, (δεν γίνονται σε παρακείμενα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου) τις δύσκολες λαπαροσκοπήσεις, τις πολύπλοκες ογκολογικές εγχειρήσεις, τις εγχειρήσεις καταρράκτη, τις ΟΡΛ εγχειρήσεις.
Όλος ο χειρουργικός τομέας έχει ηλεκτρονική καταγραφή(εισαγωγές ασθενών, εσωτερική διακίνηση, εξιτήρια, υιοθέτηση πλήρους ηλεκτρονικής καταγραφής ενοποιημένων νοσηλίων με κωδικούς σύμφωνα με το καταγραφικό σύστημα του Υπουργείου, πλήρως τεκμηριωμένα ηλεκτρονικά στατιστικά στοιχεία προς 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο). Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή το Υπουργείο μπορεί εύκολα να ανασύρει και να ελέγξει το παραγόμενο έργο, το κόστος και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σεβόμενοι τη φυσιογνωμία της πόλης και τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, σε όλα τα επείγοντα περιστατικά που είναι τουρίστες πέρα από την συνεχή ενημέρωση μέσω e mails, fax, τηλέφωνο με τους οικογενειακούς ιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες καταγράφονται ηλεκτρονικά στα Αγγλικά και όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν συνοδευτικό σημείωμα στην Αγγλική γλώσσα για ενημέρωση των γιατρών και των Νοσοκομείων του Εξωτερικού. Αυτό ήδη γίνεται με το φιλότιμο και την αίσθηση ευθύνης μερικών ιατρών του Νοσοκομείου, όμως πρέπει να θεσπιστεί και να αποτελέσει τον κανόνα λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Αν πρέπει αυτό που ήδη υπάρχει να βελτιωθεί συμφωνούμε απόλυτα όμως δεν πρέπει με τίποτα να μηδενιστεί για να στηθεί κάτι διαφορετικό σε άλλη πόλη γιατί αυτό το εγχείρημα θα έχει τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Οι παραπάνω υπηρεσίες μπορούν να βελτιωθούν και η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι:
Αλλαγή στην reception του Νοσοκομείου(υπάλληλος ευγενικός που να ομιλεί την Αγγλική και να κατευθύνει τους ξένους επισκέπτες του Νοσοκομείου στο αρμόδιο Ιατρείο, φύλαξη αποσκευών και προσωπικών αντικειμένων του ασθενούς)
Αλλαγή στην ξενοδοχειακή υποδομή και εμφάνιση των Ιατρείων Επειγόντων Περιστατικών(η παρούσα εικόνα μας προσβάλλει όλους τους εμπλεκόμενους, ασθενείς, προσωπικό, διοίκηση)
Αλλαγή στην ξενοδοχειακή υποδομή των θαλάμων Νοσηλείας(μονόκλινα για τους τουρίστες, νοσηλεύτριες με γνώση της Αγγλικής γλώσσας, καθαρές τουαλέτες με καθαρά σεντόνια και πετσέτες, υψηλής ταχύτητας internet στο θάλαμο, λίστα με μεσογειακό πρωινό και 1-2 μεσογειακά πιάτα για τα υπόλοιπα γεύματα στην Αγγλική γλώσσα). Υποχρεωτική αγγλική για τις τραπεζοκόμες προκειμένου να επικοινωνούν με τους ασθενείς.
Δυνατότητα από το Νοσοκομείο μεταφοράς του ασθενούς στο αεροδρόμιο και χρέωση στην ασφαλιστική του Εταιρεία.
Οι υπηρεσίες υγείας είναι ζωτικής σημασίας στον τουρισμό. Οι άνθρωποι της πόλης που προσδοκούν στον τουρισμό και στην οικονομική ανάπτυξη μέσω αυτού θα πρέπει να ξαναδούν το Νοσοκομείο σύμμαχο στις προσπάθειές τους, να το υπερασπιστούν γιατί αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στην προσέλκυση τουριστών και συναλλάγματος που τόσο πολύ επιζητούμε.
Ναύπλιο 21/07/2013 DR Παναγιώτης Γκανάς Συντονιστής Δντής
Χειρουργικής Κλινικής