Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΜΙΣΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ»


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρά την σκληρή κριτική που ασκήθηκε από τον Γραμματέα της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για την ανυπαρξία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην Αργολίδα, ο αρμόδιος Υφυπουργός δε δεσμεύτηκε με σαφή τρόπο. Αντίθετα, έδωσε μια αόριστη υπόσχεση γενικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γ. Μανιάτης τόνισε:
«Κύριε Υπουργέ, έχω καταθέσει μία ερώτηση για ένα θέμα το οποίο θεωρώ πως συνιστά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η Αργολίδα είναι ο μοναδικός Νομός της Πελοποννήσου - ίσως και ο μοναδικός Νομός της Ελλάδας - στον οποίο δεν υπάρχει Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Ένας Νομός εκατό χιλιάδων κατοίκων, ένας Νομός όπου υπάρχουν εκατοντάδες ανάπηροι, υφίσταται μία ταλαιπωρία που μετεξελίσσει πια αυτήν την κατάσταση σε αγανάκτηση και οργή εκ μέρους των αναπήρων.
Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουν το δικό τους προσωπικό, καθημερινό σταυρό μαρτυρίου να σηκώσουν.
Δεν είναι, λοιπόν δυνατό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η Πολιτεία να τους συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σαν να θέλει να τους εκδικηθεί για το δικό τους πρόβλημα.
Σε πρόσφατη ερώτηση που είχα καταθέσει, μου απαντήσατε ότι υπάρχουν εξήντα ένα (61) Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας σε όλη την Ελλάδα.
Αναρωτιέται, λοιπόν, ο κάτοικος της Αργολίδας το εξής: Από αυτά τα εξήντα ένα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε ένα για να λειτουργήσει στην Αργολίδα;
Κύριε Υπουργέ, θέλω να είμαι σαφής απέναντί σας: Οφείλετε, έχετε χρέος ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, σήμερα, εδώ στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, όχι να μας πείτε αν θα δημιουργηθεί Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Αργολίδα, αλλά σε πόσες μέρες θα το δημιουργήσετε. Είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ελπίζω - γιατί είμαι βέβαιος και για τη δική σας ευαισθησία - ότι η απάντησή σας θα είναι θετική.

Δευτερολογία: Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι αλλά δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από την απάντησή σας. Μα καθόλου!
Και επειδή κάνατε και ένα σχόλιο για την ευρύτερη πολιτική συγκυρία της χώρας, πρέπει να σας πω ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί από τους υπεύθυνους που κυβερνούν την χώρα πραγματικά ηρεμία, σωφροσύνη και όχι αποφάσεις που δείχνουν αυταρχισμό.
Εμείς είχαμε τη δυνατότητα εχθές -και το έκανε και ο Πρόεδρός μας, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος- να δηλώσουμε από του Βήματος της Βουλής ότι δεν θέλουμε εκλογές, αλλά και δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Απαιτούμε, όμως, να υπάρχουν συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία εύρυθμης λειτουργίας της Κυβέρνησης, εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, που δεν λειτουργεί όπως όλοι θα θέλαμε, εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών του κράτους. Οι μαύρες οθόνες στις τηλεοράσεις, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, δεν τιμούν κανέναν. Είναι φαινόμενα τα οποία πρέπει άμεσα να πάψουν να υπάρχουν.
Για να απαντήσω, όμως, στη δική σας πρωτολογία, πρέπει να σας πω τα εξής: Μας αναφέρατε ότι έγιναν κάποιες εξετάσεις αναπήρων στην Αργολίδα. Δεν μας είπατε πόσους μήνες περίμεναν αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ.
Να σας κάνω και μια τραγική ερώτηση; Μπορείτε να μας πείτε πόσοι στο ενδιάμεσο πέθαναν και δεν πρόλαβαν καν να πάρουν τη σύνταξη;
Επειδή, λοιπόν, τα πράγματα είναι τραγικά μερικές φορές, θεωρώ ότι δεν ήταν τόσο σώφρον που η Υπηρεσία σας έδωσε παράδειγμα να συγκρίνετε πληθυσμιακά το Καρπενήσι με την Αργολίδα. Ήταν ατυχές αυτό που σας εισηγήθηκαν. Η Αργολίδα έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό από το Νομό Ευρυτανίας.
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Υπουργέ, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να λύνονται σε αυτόν τον τόπο με καλή προαίρεση, θεωρώ πως η αδυναμία ύπαρξης γραμματείας στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να καλυφθεί. Και θα το λύσω εγώ αν θέλετε. Θα το λύσει η Αργολίδα μόνη της, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος. Θα βρούμε έναν μηχανισμό να σας στηρίξουμε γραμματειακά και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Επιτέλους, όμως, δεσμευτείτε πότε θα λειτουργήσει ΚΕΠΑ στην Αργολίδα. Είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή».