Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι ζαριές του Περικλή Κοροβέση

Δυσκολεύομαι να φανταστώ τον Περικλή Κοροβέση κλεισμένο με τις ώρες σε μια υπόγα, με τσιλιαδόρους απέξω, γονατιστό πάνω από μια κουβέρτα να παίζει μπαρμπούτι. Τον προτιμώ σε μια πιο οικεία και στέρεη στάση: καθισμένο στην μπάρα, μ” ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι να μιλά οινοβαρής και οινόφλυξ, με τη φωνή αλλοιωμένη απ” το ποτό.

Αναμφισβήτητα η δεύτερη εικόνα περιέχει μεγαλύτερα ρίσκα από την πρώτη. Το γνωρίζει κι ο ίδιος ο Περικλής: «Συνειδητοποιώντας πλήρως πως ένα βιβλίο μοιάζει με τον τζόγο και πως ποτέ δεν ξέρεις πού φτάνει, σκέφτηκα να ποντάρω» σημειώνει στον πρόλογο του καινούργιου του πονήματος «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

Ισως στην περίπτωσή μας ο στοχασμός του Ηράκλειτου «Αιών παις εστί παίζων, πεσσεύων», δηλαδή «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που ρίχνει ζαριές» παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Γιατί το βιβλίο αρμολογείται από μικρά κείμενα, γραμμένα από το 1995 ίσαμε το 2012 πάνω σε «χαρτάκια, χαρτοπετσέτες, λογαριασμούς και σε ό,τι άλλο πιάνει μελάνι».

Μου κάνει την τιμή ο Περικλής να μαζέψω, μαζί με τον Γιώργο Σταματόπουλο, τούτα τα αυτοσχέδια ζάρια απ” την κουβέρτα· να ξεδιπλώσουμε με άλλα λόγια τα παράξενα χαρτάκια και να παρουσιάσουμε το περιεχόμενό τους απόψε στις 8, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, Σπάρτης 14 στην Πλατεία Αμερικής.

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τη δημοσιογράφο Κρυσταλλία Πατούλη. Η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή θα διαβάσει επιλεγμένες «παράπλευρες απώλειες» και θα συνοδεύουν μουσικά οι Naif, με κοντραμπάσο, μπουζούκι, φλάουτο και κιθάρα σε διασκευασμένα τραγούδια του έρωτα και της αλητείας, αξιόλογων Ελλήνων δημιουργών.

Νομίζω, όμως, ότι ο Κοροβέσης έχει πειράξει τα ζάρια. Οχι ως κοινός απατεών, αφού δεν φέρνουν μονίμως πεντάρες κι εξάρες. Μάλλον σε ντόρτια και ασόδυο καταλήγουν. Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, ωστόσο, μετατρέπει το απλό σε πολύπλοκο και τ” ανάπαλιν, το θνήσκον σε ολοζώντανο και ρέον, το καθημερινό σε αιώνιο. Αλλοτε με στίχους υψηλής αισθητικής και συγκίνησης, ενίοτε με φράσεις κοφτερές που διχοτομούν το χθες και το αύριο, κάποτε απογυμνώνοντας τους δαίμονες των καιρών μας, αλλά πάντοτε μιλώντας μεγαλοφώνως με τον εαυτό του.

Εξομολογείται ρεμβάζοντας σε μια κουνιστή πολυθρόνα· εκκρεμής με τα μάτια κλειστά· βάφοντας τα χείλη του με κόκκινο κρασί. «“Ερωτευμένος” είναι το άλλο όνομα του μελλοθάνατου. Γι” αυτό ερωτεύονται μόνο οι γενναίοι»… «Ο μόνος που δεν φοβάται τις όμορφες είναι ο χρόνος»… «Ξέρω πώς θα είναι ο θάνατος. Μια βιαστική μετακόμιση ή έξωση».

Στις όμορφες αντιστέκεται επίσης κι ο καιρός, που σήμερα θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, με καυτές θερμοκρασίες και λίγες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά. Μια απ” τα ίδια και αύριο, με πρόσκαιρες βροχές στα βουνά και τραμουντάνες έως 7 Μποφόρ στα πελάγη. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο την Παρασκευή στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Μετέωροs