Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σχέδιο «σφαγής» των μικρών παραγωγών κι επενδυτών στα φωτοβολταϊκά

Με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες» στα δημοσιονομικά και στην αγορά ενέργειας, κύκλοι προτρέπουν το ΥΠΕΚΑ να καταφύγει σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος  του ΛΑΓΗΕ.

Τα μεγάλα «μέσα» προκειμένου να θέσουν εκτός… δικτύου χιλιάδες μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών, των αγροτών συμπεριλαμβανομένων, έχουν επιστρατεύσει μεγαλοπαράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ, αξιοποιώντας στο έπακρο τις προσβάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας αλλά και την κυρίαρχη λογική περί «οικονομικού συμμαζέματος» με κάθε κόστος.
Με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες» στα δημοσιονομικά και στην αγορά ενέργειας, κύκλοι προτρέπουν το ΥΠΕΚΑ να καταφύγει σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.
Με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες» στα δημοσιονομικά και στην αγορά ενέργειας, οι κύκλοι αυτοί προτρέπουν το ΥΠΕΚΑ να… μη διστάσει να καταφύγει σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος στον «πράσινο» λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και τον γενικότερο «εξορθολογισμό» της αγοράς ενέργειας. Οι πιέσεις έχουν ενταθεί ενόψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ (αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες) με το «πακέτο» των προτεινόμενων λύσεων να φτάνει ακόμα και μέχρι την επ’ αόριστον αναβολή της σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα.
Πρόκειται για θέση που, εφόσον υιοθετηθεί, θα πλήξει κυρίως τους μικρομεσαίους επενδυτές (μέχρι 100 KW) οι οποίοι, λόγω έλλειψης ρευστότητας και γενικότερης οικονομικής αδυναμίας, καθυστέρησαν περισσότερο απ’ όλους να ολοκληρώσουν τα έργα τους.
Όσοι δε κατάφεραν, μετά κόπων και βασάνων, να φέρουν την επένδυσή τους εις πέρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.
Στην κατηγορία αυτή, βεβαίως, συγκαταλέγονται και οι αγρότες. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι από τις περίπου 6.000 αιτήσεις επαγγελματιών παραγωγών μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο μερικές εκατοντάδες ενώ σε περίπου άλλους τόσους υπολογίζονται αυτοί που πασχίζουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη τιμή.
Άκρως αποκαλυπτική των πιέσεων που ασκούνται στο ΥΠΕΚΑ και της μάχης συμφερόντων που εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο είναι η επιστολή του επικεφαλής του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που δημοσιεύει σήμερα η Agrenda (βλ. στήλη αριστερά).
Εκκινώντας από την παραδοχή ότι «κύρια αιτία της όξυνσης του προβλήματος κατά την τελευταία διετία είναι η αθρόα ένταξη φ/β (σ.σ. φωτοβολταϊκών) συστημάτων στο Σύστημα με εξαιρετικά υψηλές ταρίφες» στο βαθμό που «πανελλαδικά να έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι του ΕΣΔ για το 2020 επτά έτη νωρίτερα εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού», ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ προτείνει μέτρα «που θα αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα και, κυρίως, τις αιτίες του τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Το πρώτο εξ αυτών δεν είναι άλλο από την «προσωρινή αναστολή σύνδεσης νέων φ/β σταθμών στο ηλεκτρικό σύστημα, εντός διμήνου από λήψης σχετικής υπουργικής απόφασης, ή εντός 7μήνου για τις περιπτώσεις που για την σύνδεσή τους απαιτούνται νέα έργα επέκτασης του Συστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η αναστολή αυτή, εκτός από επιβεβλημένη, είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένη «δεδομένου ότι συντρέχουν σημαντικοί λόγοι που σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ, η δε διάρκειά της θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως με την πρόοδο της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ».
«Κούρεμα» με… ανταλλάγματα Μέχρι στιγμής, πάντως, το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει μια από τις υπόλοιπες, λιγότερο «επώδυνες» λύσεις που προτείνει ο ΕΣΗΑΠΕ (αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς) και η οποία αφορά τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, το υπουργείο ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα προτείνεται στους επενδυτές των εν λόγω φωτοβολταϊκών να δεχτούν εθελοντικό «κούρεμα» στις ταρίφες των συμβάσεων που έχουν ήδη συμφωνήσει με αντάλλαγμα παράταση της ισχύος της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το ΛΑΓΗΕ και ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια που έχουν λάβει (μείωση επιτοκίων συνδυαζόμενη με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής).