Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ενας θάνατος που άργησε να έρθει


Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε η μισή Αγγλία την είδηση του θανάτου της Σιδηράς Κυρίας της βρετανικής πολιτικής. Από το Λονδίνο μέχρι τη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, εκατοντάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους ανοίγοντας σαμπάνιες και τραγουδώντας: «Ντινγκ, ντονγκ, η μάγισσα πέθανε!»

Αν και η ενδεκαετής πρωθυπουργία της τελείωσε το 1990, το μίσος που έτρεφε γι’ αυτήν η αγγλική κοινωνία εκδηλώθηκε με σφοδρότητα σαν ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι φύλαγαν σαμπάνιες στο ψυγείο για δεκαετίες, περιμένοντας αυτή τη στιγμή» έγραψε ο «Guardian».

Ρεβάνς που άργησε 23 χρόνια. «Μακάρι να καεί στην κόλαση» έγραψε στο twitter ο πρώην Εργατικός και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, υπενθύμισε ότι: «Στην Ιρλανδία, οι δρακόντειες μιλιταριστικές πολιτικές που ακολούθησε παρέτειναν τον πόλεμο και προκάλεσαν μεγάλο πόνο».

Για την ίδια, η πολιτική ήταν ένα παιχνίδι ισχύος. «Είμαι εξαιρετικά υπομονετική, με την προϋπόθεση ότι στο τέλος θα περάσει το δικό μου», δήλωνε την εποχή της παντοδυναμίας της.

Και ασφαλώς η πολιτική ισχύς επιβάλλεται με σιδηρά πυγμή, κάτι που γνώριζε η εκλιπούσα: «Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς», συνήθιζε να λέει.

Αν και μπροστά στα φέρετρα τα πάθη παραχωρούν τη θέση τους στη συγχώρηση, στην περίπτωση της Θάτσερ μάλλον φουντώνουν. Σαν μια εφιαλτική ανάμνηση που ζωντανεύει εκ νέου. «Κατέστρεψε τα χωριά μας και τους ανθρώπους μας. Ο θάνατός της άργησε να έρθει». Μ’ αυτά τα λόγια την κατευόδωσε ο γ.γ. των ανθρακωρύχων Ντέιβιντ Χόπερ.

Ραγδαίες βροχές στα βόρεια ορεινά θα σημειωθούν σήμερα. Λιγότερα νερά θα πέσουν στα πεδινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κι άλλο, ενώ στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις μικρές ώρες. Ηλιοφάνεια με συννεφιά κυρίως μετά το μεσημέρι θα έχουν Αττική και Σαλονίκη.

Ευοίωνα προβλέπονται τα μετέωρα αύριο, καθώς θα επικρατήσει αιθρία σε όλη τη χώρα. Βροχές μετά το μεσημέρι θα πέσουν μόνο στα βορειοανατολικά. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κατά τόπους το πρωί και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια. Μεταβλητοί άνεμοι 3 έως 5 Μποφόρ θα αφρίζουν στα πελάγη και σταδιακά θα στραφούν σε πουνεντομαΐστρο μέχρι 5 Μποφόρ.

«Το να είσαι ισχυρός είναι σαν να είσαι κυρία. Αν πρέπει να δηλώσεις ότι είσαι, τότε δεν είσαι». Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο αφορισμό της Θάτσερ, η οποία, κάπως έτσι, χωρίς να το δηλώσει ποτέ, άλλαξε με βίαιο τρόπο τη βρετανική κοινωνία. Διέλυσε το κοινωνικό κράτος, μεταφέροντας ανεκτίμητους πόρους από τους πολλούς στους λίγους. Και τώρα εισπράττει τα επίχειρα.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr