Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τα δανεικά ιδανικά της ρεκλάμας


Νεαρός κάνει οτοστόπ στην Εθνική. Μια νταλίκα σταματά. Μπαίνει. -«Πού πάει το αγόρι;» ρωτά ο σοφέρ, που αποκαλύπτεται επιρρεπής στα… ξινά, όχι μόνο από τον ροζ διάκοσμο της καμπίνας. -«Τορίνο», αποκρίνεται ο ανυποψίαστος ταξιδιώτης. -«Θα περάσουμε πρώτα μια βόλτα απ’ την Καβάλα», τον γειώνει στα καλιαρντά ο οδηγός.

Το σποτάκι διαφημίζει φτηνά εισιτήρια μέσω Διαδικτύου που στο τέλος «δεν τα πληρώνεις ακριβά». Εξόργισε όμως τη συμπαθή τάξη των φορτηγατζήδων που διαμαρτυρήθηκε ότι δυσφημείται. Συντάχτηκε μάλιστα μαζί τους και η κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) απαίτησε με εξώδικο την απόσυρση του προσβλητικού σποτ και οι διαφημιστές υπάκουσαν.

Αντικατέστησαν ωστόσο το επίμαχο υλικό με ένα χειρότερο. Ο γκέι νταλικέρης μεταλλάσσεται σε έναν νεκρόφιλο συνάδελφό του, το σκηνικό της καμπίνας του αυτοκινήτου παραπέμπει στον Κόμη Δράκουλα κι όταν ο επιβάτης δηλώνει αμήχανα ότι πάει στη Βιέννη πληροφορείται ότι το δρομολόγιο περιλαμβάνει μια μικρή στάση στα Καρπάθια. Αυτή τη φορά η ΟΦΑΕ βγήκε κυριολεκτικά στα κάγκελα. Η εμμονή του διαφημιστή θυμίζει το ανέκδοτο με τα καρφιά Νταλάκα, που μέρες που ‘ρχονται γίνεται επίκαιρο.

Λέει κάπου ο παλιός Αμερικανός διαφημιστής Λίο Μπαρνέτ ότι «όταν κάποιος βλέπει μια διαφήμισή μου, δεν θέλω να πει “α, τι ωραίο σλόγκαν”, αλλά “α, τι ωραίο προϊόν”». Φαίνεται όμως πως η μοίρα κάθε θεμελιώδους αρχής είναι να παραβιάζεται. Το σημερινό μάρκετινγκ περί άλλα τυρβάζει. Η ρεκλάμα ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή της τηλεόρασης που αναπαράγει ως είδηση τον εαυτό της. Επικεντρώνεται λοιπόν στο τεράστιο εγώ της. Τραβάει η ίδια την προσοχή θεωρώντας ότι έτσι θα πουληθεί καλύτερα το προϊόν.

Ισως ο Βρετανός συγγραφέας Νόρμαν Ντάγκλας έβλεπε πολύ μπροστά διατεινόμενος ότι «μπορείς να μαντέψεις τα ιδανικά ενός έθνους από τις διαφημίσεις του». Υποτίθεται ότι κρίση αποτελεί εύφορο πεδίο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται η αμοιβαιότητα και η αλληλεγγύη, μια αρένα όπου το «εγώ» παραχωρεί τη θέση του στο «εμείς». Υποτίθεται. Στην πραγματικότητα το τεράστιο υπερεγώ μας φουσκώνει διαρκώς σαν μπαλόνι αερόστατου, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο από τον ζωτικό χώρο της ύπαρξης.

Καιρός αίθριος θα επικρατήσει σήμερα. Μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και ίσως βρέξει στα βορειοανατολικά. Αττική και Σαλονίκη θα έχουν λιακάδα με λίγες νεφώσεις το απόγευμα.

Εντασης έως 5 Μποφόρ θα είναι η τραμουντάνα που προμηνύεται αύριο στα δυτικά. Στα κεντρικά και βόρεια πελάγη θα πνέει πουνεντογαρμπής με την ίδια ένταση. Τα μετέωρα προοιωνίζονται αιθρία κατά τ’ άλλα και μόνο στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα γράψει μικρή άνοδο.

Στον Αμερικανό συγγραφέα Ογκντεν Νας αποδίδεται η φράση «τα καλά προϊόντα, που οι άνθρωποι τα θέλουν πραγματικά, δεν χρειάζονται τεχνικές πωλήσεων. Πάρτε παράδειγμα το χόρτο», που καταρρίπτει τα επιχειρήματα των διαφημιστών.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr