Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τα αγάλματα και τα αμαγάλματα


Χωρίς αμφιβολία τα αρχαία γλυπτά υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τους χριστιανούς. Οι πιστοί του 4ου αιώνα νόμιζαν ότι ο αφανισμός των αγαλμάτων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την επικράτηση της νέας θρησκείας. Και εξαντλούσαν το μένος τους σ” αυτά. Αλλά έτσι είναι πάντα οι φανατικοί. Οταν κυριάρχησε ολοκληρωτικά ο χριστιανισμός, άφησαν στην ησυχία τους τούς ζωντανούς μάρτυρες του αρχαίου κάλλους να εποπτεύουν ατάραχοι την οργισμένη επέλαση των καιρών.

Αδιαμφισβήτητα όμως πραγματική λαίλαπα για τα μάρμαρα υπήρξαν οι Δυτικοί. Εξερχόμενοι από τις κατασκότεινες σήραγγες του Μεσαίωνα, πίστεψαν πως, εάν τα κατέχουν, ως κομπορρήμονες ιδιοκτήτες, θα αντλήσουν κάτι από την αίγλη του πολιτισμού που τα γέννησε. Θα φωτιστούν απ” τη λάμψη του.

Λαβυρινθώδης η ανθρώπινη ματαιοδοξία. Η ατυχία του Φειδία, του Πραξιτέλη, του Αλκαμένη, του Σκόπα και του Βύζη είναι ότι εκτός απ” την πατίνα του χρόνου τα ανάγλυφα και τα ολόγλυφα έργα τους έπαθαν φθορές και ακρωτηριασμούς κατά τη μεταφορά στην Εσπερία. Συχνά οι ραγιάδες έδιναν μάχες με τους μαρκήσιους και τους μιλόρδους για να διασώσουν τους θησαυρούς του τόπου τους.

Κομμάτι τυχερότεροι στάθηκαν ο Λύσιππος, ο Μύρων και ο Χάρης ο Λίνδιος που χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά υλικά από κράματα μετάλλων.
Το βάρος των ανδριάντων δυσκόλευε τους ευγενείς ληστές. Κι εν τέλει τα κατάφερναν, τα κλοπιμαία διατηρούν ανέπαφες τις μύτες και τα χέρια τους.

Απείρως ατυχέστεροι είναι ορισμένοι σύγχρονοι γλύπτες, που κάποτε τους ανετέθη η κατασκευή προτομών για να στολιστούν δημόσιοι χώροι. Εχουν γίνει της μόδας οι κλοπές μπρούντζινων ή ορειχάλκινων έργων. Η προτομή του σμηναγού Ηλιάκη στα Χανιά πριν από μήνες και μόλις προχθές ο Καζαντζάκης και ο Θεοτοκόπουλος στο κέντρο της Αθήνας έκαναν φτερά.

Δέλεαρ, η αύξηση της τιμής του χαλκού λόγω κρίσης. Με ειδική επεξεργασία θα αφαιρεθεί ο κασσίτερος ή ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα γλυπτά και το πολύτιμο μέταλλο θα μοσχοπουληθεί στη μαύρη αγορά. Τους τελευταίους είκοσι πέντε αιώνες έχουν περάσει στίφη και στίφη κατακτητών από τούτα τα χώματα αλλά μόνον η Ελλάδα του Μνημονίου βιώνει τέτοια μεγαλεία.

Επομένως ο καιρός σήμερα δεν μπορεί να μην είναι συννεφιασμένος σε όλη τη χώρα. Θα βρέξει πρόσκαιρα στα δυτικά και τα βόρεια αλλά θα υπάρξουν διαστήματα ηλιοφάνειας. Αύριο θα εκδηλωθούν βροχές στα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν αραιές ή πυκνότερες νεφώσεις. Θα πνέουν πουνεντογαρμπήδες έως 5 και στα νότια έως 7 Μποφόρ.

Στα χνάρια της μαφίας του χαλκού βαδίζει, άλλωστε, κι η τρόικα. Διαλύει το κράμα της ελληνικής οικονομίας μοιράζοντας τα μέταλλα στους δανειστές, αφήνοντας σ” εμάς τα κατακάθια του πικρού καφέ που μας σερβίρει. Με τις υγείες μας.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr