Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πολλά μυαλά, πολλές ιδέες, πολλή δουλειά


«Κυριολεκτικά πεινούν. Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους». Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Γόμφων Τρικάλων, Κατερίνα Νικολαΐδου απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια. Ενα συγκλονιστικό γράμμα που φωτίζει τις αθέατες ατραπούς της αβύσσου στην οποία βυθίζεται απ” άκρου εις άκρον η χώρα.

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε ένα τραγικό συμβάν, απ” αυτά που εκτυλίσσονται καθημερινά γύρω μας, που κάναμε ότι δεν τα βλέπουμε αλλά πληθαίνουν επικινδύνως τελευταία. «Εδώ και λίγες μέρες ενημερώθηκα από φίλη νηπιαγωγό για το οικογενειακό δράμα που παίχτηκε και παίζεται στην τάξη της, τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας έξι χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα», συνεχίζει η δασκάλα. «Ομως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται. Πολλά ακόμη παιδάκια που φοιτούν σε σχολεία και νηπιαγωγεία, κυρίως του κέντρου των Τρικάλων, ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες».

Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Λέσβος, Ιωάννινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Η βία των μνημονίων διαρρηγνύει -τι λέω; ξεσκίζει- τον κοινωνικό ιστό, ζωντανεύοντας τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Γιατί όταν η πείνα ασελγεί στις παιδικές ψυχές, δεν υπάρχει πάτος στο σκοτεινό πηγάδι της κατάντιας μας. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για μία μονάδα ΦΠΑ και για το ποιος θα εισπράττει το χαράτσι μοιάζουν με κενό γράμμα.

Οι δανειστές απαίτησαν ως επιτόκιο το μέλλον των παιδιών μας και σαν ανάλγητοι τοκογλύφοι κατασπαράζουν ανεμπόδιστα και το παρόν τους. Τι κι αν αύριο επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγη συννεφιά στις περισσότερες περιοχές και μόνο στα δυτικά και τα βόρεια θα βρέξει; Τι κι αν στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες; Τι κι αν στη Σαλονίκη πέσουν λίγα νερά μετά το μεσημέρι; Με ήλιο ή βροχή, ο κατήφορος είναι το ίδιο ολισθηρός.

Χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού θα είναι οι πυκνές νεφώσεις και οι βροχές που στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, ενώ η οστριοσοροκάδα, έντασης έως και 8 Μποφόρ, ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στους καιρούς σύμφωνα με τη δραστήρια δασκάλα: «Ο καθένας μας μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της βοήθειας που χρειάζεται να δοθεί προς αυτούς τους συνανθρώπους μας. Ολοι μαζί, όμως, οργανωμένα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πετυχημένο και αποτελεσματικό δίκτυο παροχής, φροντίδας και συναισθηματικής στήριξης αυτών των παιδιών. Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις και σκέψεις. Περιμένω όμως και τις δικές σας. Πολλά μυαλά, πολλές ιδέες». Και πολλή δουλειά.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr