Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα εκπαιδευτικά δακρυγόνα


Αναυδοι παρακολούθησαν οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» την εξέλιξη της επιχείρησης «Θέτις». Το υπουργείο του ΔένΔια σε συνεργασία με φορείς της Υγείας συλλαμβάνουν άτομα με αδύνατο σωματότυπο στο κέντρο της Αθήνας, τα οδηγούν στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας όπου τα κρατούν όσο χρειαστεί, τα υποβάλλουν με το ζόρι σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν είναι χρήστες ουσιών, τους φορούν ένα τσιπάκι στον αστράγαλο και μαρκάρουν στο μπράτσο τους, όπως στα μοσχάρια στο Φαρ Ουέστ και στους Εβραίους στο Αουσβιτς, ένα τρίδυμο «Δ», αρκτικόλεξο των ονομάτων ΔένΔιας και Δημοκρατία.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη έτριβε τα μάτια της βλέποντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να εκτοξεύουν δακρυγόνα σε σχολείο της Χαλκιδικής. Αδαείς δημοσιογράφοι, αναλυτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός ως εκδήλωση ακραίας καταστολής. Και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, καθώς τυφλωμένοι από τις πολιτικές εμμονές τους δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

Φυσικά η κυβέρνηση είναι έτη φωτός μπροστά. Αποκαλύπτουμε ότι η βροχή δακρυγόνων στο προαύλιο του σχολειού αποτελεί μέρος ενός πρωτοπόρου παιδαγωγικού προγράμματος, εμπνεύσεως ΔένΔια και Αρβανιτόπουλου, με τον κωδικό «Επαίτης». Η ονομασία παραπέμπει στη γενικότερη οικονομική πολιτική και την επέλεξαν εκ του πονηρού. Για να δελεάσουν τον Στουρνάρα και να του αποσπάσουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Υποτίθεται ότι αχίλλειος πτέρνα της εκπαίδευσης είναι η τυποποίηση της γνώσης που προκαλεί την αδιαφορία των μαθητών. Εκεί ακριβώς χτυπάει ο «Επαίτης». Με ένα δυνατό εξωτερικό ερέθισμα προσελκύει εκ νέου το χαμένο ενδιαφέρον παιδιών και δασκάλων. Αποτελεί τη χαρά του χημικού. Ευτυχείς οι καθηγητές ενός τόσο παραμελημένου μαθήματος κερδίζουν ένα ανέλπιστο όσο και εναργές εργαστήριο χημείας. Οξέα, βάσεις και άλατα διαχέονται στην ατμόσφαιρα και εντυπώνονται εσαεί στα τρυφερά μυαλουδάκια.

Ξαναδίνει την αλλοτινή τους αίγλη και στους φιλολόγους το δακρυγόνο. Ο Σολωμός, ο Παλαμάς, ο Καβάφης και ο Εμπειρίκος προκαλούσαν ανείπωτη πλήξη στους μαθητές. Ο αποστειρωμένος τρόπος διδασκαλίας των ποιημάτων δεν μπορούσε να οδηγήσει στην υπέρτατη συγκίνηση. Τώρα τα κλαμένα μάτια των πιτσιρικάδων αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι αφομοιώνουν τους μεγάλους μας λογοτέχνες.

Ιστορικά επιτεύγματα, όπως το υγρό πυρ, έμπαιναν από το ένα αυτί κι έβγαιναν από τ” άλλο. Τα αέρια που μακέλεψαν εκατομμύρια στρατιώτες κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο διεισδύουν πια και στην αίθουσα, κάνοντας την Ιστορία προσφιλέστατο μάθημα. Εκτός από χαρά των καθηγητών, ο «Επαίτης» γίνεται η απόλαυση των μαθητών που μπορούν να αντιγράφουν απρόσκοπτα στο ομιχλώδες περιβάλλον της τάξης.

Ανεμοι νοτιοδυτικοί θα πνέουν στη Χαλκιδική σήμερα. Κρίμα που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Θα μπορούσαν τα ΜΑΤ του ΔένΔια να ρίξουν δακρυγόνα από Δυσμάς με στόχο την εμπέδωση της γνώσης. Στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο θα πέσουν καταιγίδες. Αττική και Σαλονίκη θα έχουν συννεφιά με τοπικές βροχές. Αύριο νεφώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα και βροχές στα δυτικά, τα ανατολικά και τα νότια με τον υδράργυρο να τραβάει την ανηφόρα.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr