Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Της Άννας ΜΑΝΤΑ


Οι συνομιλητές του μέλλοντος μας
 
Της Άννας ΜΑΝΤΑ
 
















Μας αρέσει να περνάνε από μπροστά μας τα παιδιά και οι έφηβοι, στη παρέλαση της εθνικής επετείου.Τη χρειαζόμαστε αυτή τη γενιά, όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί 'ο καινούριος κόσμος' που έρχεται, αν υποθέσουμε ότι αύριο ξυπνάμε σε μια Ελλάδα χωρίς χρέος, έχει ανάγκη από καθαρές σκέψεις, προτάσεις, ψύχραιμες προσεγγίσεις. Έχει ανάγκη από αυτούς που διακρίνουν το νέο ορίζοντα και δουλεύουν ήδη για να τον αξιοποιήσουν. Θα κερδίσουν τελικά όσοι κινούνται με συνέπεια, με γνώσεις, με θετική σκέψη, λύνοντας τους δεσμούς τους με την προ κρίσης εποχή. 


Όσοι ζουν με το άρρωστο, σάπιο παρελθόν, όσοι δεν λύνουν τα δεσμά τους με το παρελθόν που μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση αποσύνθεσης, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Όχι, δεν θα επιστρέψουμε στα πανεπιστήμια του 2008, στην άθλια Υγεία των νοσοκομείων, στη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών, στη διαπλοκή,στη φοροδιαφυγή, στην ασυδοσία και στη χαλαρότητα. Δεν θα συνδιαλλαγούμε με τους ψεύτες και διεφθαρμένους πολιτικάντηδες, προσφέροντας τη ψήφο μας για απατηλές υποσχέσεις. Γιατί διαφορετικά θα συνεχίζουμε να είμαστε κι εμείς συνένοχοι... και τότε δεν θα έχουμε καμμία δικαιολογία ότι δεν ξέραμε...

Η κρίση αυτή δεν έχει προηγούμενο. Είναι αμείλικτη, μας έχει ανησυχήσει πολύ, μας έχει "ξεβολέψει'. Δεν έχουμε προφτάσει να προετοιμαστούμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε. Οργή, αγανάκτηση, θυμός, απώλεια, φόβος, νέα μέτρα, αυξήσεις, φτώχεια, ασφυκτική πραγματικότητα!! 

Φαντάζεστε πως θα είναι η πατρίδα μας την επόμενη μέρα; μετά από πέντε χρόνια; Σε ένα χρόνο; 
Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Πώς θα συνθέσουμε το μέλλον μας;  πάλι με τα ίδια φθαρμένα υλικά του παρελθόντος;  
Πώς θα θεμελιώσουμε το αύριο; ποιές πολιτικές θα εφαρμόσουμε και ποιοί πολιτικοί θα μας εμπνεύσουν το νέο όραμα που χρειαζόμαστε;

Οι έφηβοι. Τα νέα παιδιά. Αυτά που χειροκροτούσαμε στη παρέλαση, αυτά είναι η καλύτερη επένδυση για την επόμενη μέρα. 
Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις τους, την αισιοδοξία τους, τη καθαρή ματιά τους, αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την Ελλάδα και να θεμελιώσουμε μαζί το αύριο.
http://www.argonafplia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5632