Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Παρεμβάσεις Ανδριανού στη Βουλή


Η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην Αργολίδα, η ανάδειξη και αξιοποίηση της πυραμίδας στο Ελληνικό και η εγκατάλειψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στην Ακροναυπλία και του χώρου της «Παλιάς Πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του Αμφιτρύωνα, είναι τα θέματα για τα οποία υπέβαλε ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.
Η πυραμίδα

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο κτίσμα, η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες χρονολογείται από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.
Είναι επιτακτικό προς τούτο να αναληφθούν άμεσα δράσεις για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου αυτού με διασφάλιση της προστασίας και της προσβασιμότητάς του ώστε να εμπλουτιστεί η ιστορική γνώση για την περιοχή και να προστεθεί ακόμα ένας σημαντικός προορισμός για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της Αργολίδας.Κατόπιν τούτου,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής για τον ελλαδικό χώρο πυραμίδας του Ελληνικού Αργολίδας».
Τα ιστορικά φρούρια
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Επανέρχομαι με νέα Ερώτηση, μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση, στο ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας (Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, Λάρισας στο Άργος, φρούριο «Μπούρτζι», φρούριο της Νέας Επιδαύρου, πύργος – ορμητήριο του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου στον Άγιο Αδριανό) ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται μερικά εξαιρετικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικοί μάρτυρες της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας της περιοχής. Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποια είναι η κατάσταση των τειχών στα Φρούρια Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και Λάρισας στο Άργος, τι μέτρα συντήρησης και αποκατάστασης τους έχουν ληφθεί, καθώς και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ.
Ποια είναι η κατάσταση του φρουρίου «Μπούρτζι», και ποιες οι ενέργειες σχετικά με την συντήρηση και αποκατάσταση των τειχών και του εσωτερικού του.
Τι μέτρα προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης προτίθεται να αναλάβει σχετικά με τα τείχη και τα σωζόμενα κτηριακά κατάλοιπα του Φρουρίου της Νέας Επιδαύρου, κηρυγμένου ως μνημείου ήδη από το 1951. Σημειώνεται ότι ο παλαιός οικισμός της Νέας Επιδαύρου, τόπος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της ελεύθερης Ελλάδας, διατρέχει κίνδυνο από την αποσάρθρωση των τειχών και την πιθανή κατάρρευσή τους. Επιπλέον, προτίθεται η Υπηρεσία να προβεί στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της βλάστησης από το εσωτερικό του φρουρίου, την διαμόρφωση διαδρομών, την τοποθέτηση σήμανσης καθώς επίσης και στην εκπόνηση μελέτης περιμετρικού φωτισμού του και εφαρμογής της, προκειμένου το φρούριο να αποτελέσει επισκέψιμο μνημείο;
Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού πύργου-ορμητηρίου του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στο χωριό Άγιος Αδριανός, ο οποίος απετέλεσε το κέντρο δράσης κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου το 1822».

Το Ξενία
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή, επανέρχομαι με νέα Ερώτηση στο ζήτημα της πολυετούς πλήρους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στην Ακροναυπλία, των οποίων η αξιοποίηση θα δημιουργούσε νέες θέσεις δουλειάς και θα τόνωνε την τοπική οικονομία.
Αντίστοιχα εμφανής είναι η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής του χώρου της «παλιάς πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του «Αμφιτρύωνα», που πλήττει καίρια την εικόνα της πόλης του Ναυπλίου.
Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και να καταστεί δυνατή η εκ νέου αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας».