Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


 Όπως είναι γνωστό με το Ν.2193/94 έχει καθιερωθεί η 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στο Ναύπλιο ,σύμφωνα με το πρόγραμμα :

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
 
 ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2012

¨ Γενικός Σημαιοστολισμός , από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2012.

¨ Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Μαΐου 2012 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

¨ ΄Ωρα 8.00 : ΄Επαρση της σημαίας της πόλης του Ναυπλίου από Διμοιρία του ΚΕΜΧ.

¨ ΄Ωρα 11.00 : Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ομιλία από τον κύριο Γεώργιο Κόνδη, Δρ.Κοινωνιολογίας.

¨ ΄Ωρα 11.30 : Κατάθεση στεφάνων στον προ του Ηρώου των πεσόντων χώρο (Λεωφ. 25ης Μαρτίου) από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, κ.κ Βουλευτές Νομού, κ.κ Πρόεδρο και Εισαγγελέα Εφετών, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ναυπλίου, Δήμαρχο Ναυπλιέων , Διευθυντή Αστυνομικής Δ/νσης Αργολίδας, Λιμενάρχη, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πρόεδρο παραρτήματος Αποστράτων Αξιωματικών, Πρόεδρο Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Αργολίδας, Πρόεδρο ΄Ενωσης Αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών Αργολίδας, εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπροσώπους Ποντιακών Οργανώσεων.

¨ ΄Ωρα 12.00 : Εκδηλώσεις μνήμης από τον Σύλλογο Ποντίων Αργολίδας «Παναγία Σουμελά» στο χειμερινό δημοτικό Κινηματογράφο Ναυπλίου.
΄Ωρα 17.00: Υποστολή Σημαίας της πόλης από Διμοιρία του ΚΕΜΧ.



Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο

Μικρασιατικό Πόντο.


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου διατυπώνοντας τη βαθιά του πίστη, αλλά και την πολιτική του θέση για την προστασία των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών, με επίκεντρο και ύψιστη αρχή το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ομόφωνα αποφασίζει σήμερα, να τιμήσει την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Σε λίγες ημέρες τιμάται η τραγική επέτειος της 19ης Μαΐου 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, η γνωστότερα «Ατατούρκ», αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, με συνολικό και τραγικό απολογισμό πάνω από 350.000 θύματα και πλέον των 400.000 εκτοπισμένων από τις πατρογονικές τους εστίες κατά το χρονικό διάστημα 1914 – 1924.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σήμερα συμπαρίσταται στον αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για αναγνώριση της γενοκτονίας του και την ιστορική δικαίωση των θυμάτων και των απογόνων τους.
Τιμά παράλληλα τη μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ασσυρίων που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με αυτή του Ποντιακού Ελληνισμού και δηλώνει απερίφραστα την καταδίκη κάθε τέτοιου φαινομένου οπουδήποτε και οποτεδήποτε και αν έχει εμφανιστεί. 
Δηλώνει ταυτόχρονα την ισχυρή του πολιτική βούληση να προασπίσει το δικαίωμα του ανθρώπου σε μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς επίσης και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τάσσεται επίσης ενάντια σε κάθε μορφή βίας και απειλής κατά των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων και δηλώνει τη σταθερή του  άποψη ότι η ειλικρινής προσέγγιση των λαών προαπαιτεί, όχι την
εφαρμογή βίας, αλλά την κοινή παραδοχή της ιστορικής αλήθειας και την αποκατάσταση της μνήμης και της τιμής των θυμάτων.   
Αποτελεί ευθύνη κάθε θεσμού και κάθε υπεύθυνου πολίτη να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα βίας, γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και με τέτοιο τρόπο το Περιφερειακό Συμβούλιο αντιλαμβάνεται το ρόλο και την αποστολή του.