Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ του ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πρόταση για την δημιουργία Τοπικού Σύμφωνου Ποιότητας.

Στην συνάντηση φορέων για τον τουρισμό στην πόλη του Ναυπλίου (εμπορικός σύλλογος εστιάτορες τουριστικά καταλύματα) ο Κώστας Μιχόπουλος (συμμέτοχος στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)  κατέθεσε μια πρόταση για δημιουργία ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Η πρόταση συνδέει τη τοπική παραγωγή  με τον τουρισμό την κατανάλωση και την προβολή των τοπικών προϊόντων.  
 Kώστας Μιχόπουλος
Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας  είναι μια Συλλογική  Προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής. Σ’ αυτή μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμοι, Επιμελητήριο, Αγροτικοί και Βιοτεχνικοί Συνεταιρισμοί, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αρχαιολογικών χώρων, λαογραφικών Μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας διαχειρίζεται, με προδιαγραφές που εκπονεί και συμφωνούνται για τα μέλη του, τη φήμη των παραδοσιακών προϊόντων, τις ομορφιές της περιοχής οι οποίες συνδέονται με ιστορικά, γεωγραφικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά στοιχεία, τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας τους, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τις ορθές και υγιεινές συνθήκες παραγωγής και εν γένει όλα αυτά που μπορούν να σηκώσουν αναπτυξιακά την περιοχή.
Με λίγα λόγια το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο  ένα  συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Τι μπορεί να “πουλήσει” η περιοχή του Ναυπλίου σήμερα; Τα ξεχωριστά αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, (σε ένα νομό όλη η ελληνική ιστορία από την προϊστορική περίοδο μέχρι το σύγχρονο Ελληνικό κράτος), το καλό όνομα των τοπικών προϊόντων της,  η μεγάλη γκάμα παραγωγής προϊόντων στον Αργολικό κάμπο όλες τις εποχές, το περιβάλλον της και  η σύντομη και ασφαλής απόσταση από την Αθήνα. Όλα αυτά όμως απαιτούν μια Συλλογική Προσπάθεια διαχείρισης, γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Μεταβιβάζονται όμως από γενιά σε γενιά ως κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής.
Η άμεση έναρξη αυτής της προσπάθειας στη λογική της ενίσχυσης των μικρών παραγωγών και της δημιουργίας μικρών ευέλικτων τοπικών αγορών. Προτείνει τη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, προκειμένου να  δημιουργηθούν συμμαχίες – δίκτυα παραγωγών τοπικών προϊόντων με καταναλωτές των αστικών περιοχών.
Είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί γι’ αυτό ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να ανθίσει η αγροτουριστική επιχειρηματικότητα, που σήμερα “πνίγεται” στη γραφειοκρατία των πολλαπλών αδειοδοτήσεων της ίδρυσης και λειτουργίας για μικρούς παραγωγούς.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια για κάθε μια χωριστά από τις πιο κάτω δραστηριότητες: Παραγωγή στο αγρόκτημα – πώληση - μεταποίηση – διαμονή επισκεπτών της φάρμας – διατροφή – ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής – ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.
Στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρηματικές επιλογές των νέων της υπαίθρου, που συνδέονται άμεσα και με την πολύμορφη οικονομική κρίση, υποστηρίζουμε ότι μπορεί να ανθίσει μια μορφή Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία τοπικής παραγωγικής βάσης.
ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Να οριστεί μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
Βήμα 1ο
ΖΥΜΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
Καταγραφή των ενδιαφερόμενων  επιχειρήσεων και  υποψηφίων μελών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ναυπλίου μέσα από μια ενημερωτική Ημερίδα, συζητήσεις σε ΜΜΕ, αρθογραφία, ενημερωτικό υλικό, ιστοσελίδα, e-mails, όπου θα πρέπει να αναγνωρίσουν (συνομολογήσουν) όλοι οι  εμπλεκόμενοι ότι έχουν κοινά προβλήματα και για τούτο θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού  συλλογικά αποδεκτές λύσεις.
ΒΗΜΑ 2ο
Α) Συζήτηση και ψήφιση του καταστατικού Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑμΚΕ  «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας  Ναυπλίου με την επωνυμία  …………………»
Β) Αρχαιρεσίες – εκλογή Διοικητικών Οργάνων
ΒΗΜΑ 3ο
Έκδοση προδιαγραφών – διαδικασιών (ενδεικτικά) για:
α) Την Παραγωγή και την Πιστοποίηση των  τοπικών Προϊόντων
β) Τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων εστίασης – διαμονής – εργαστηρίων  παραδοσιακών προϊόντων
γ) Τη λειτουργία των υπό ίδρυση νέων μονάδων – μελών, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
δ) Αρχιτεκτονικές  προδιαγραφές κτιριακών
ε) Περιβαλλοντικές προδιαγραφές
στ) Εργασιακές προδιαγραφές
ζ) Συμμετοχή σε  εκθέσεις – προβολής και προώθησης  στις αγορές εντός και εκτός Αργολίδας
ΒΗΜΑ 4ο
Μαζική  Συμμόρφωση στις απαιτήσεις των προδιαγραφών
ΒΗΜΑ 5ο
α) Πιστοποίηση Σήματος  μονάδων – μελών   του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ναυπλίου
β) Επιθεώρηση   του Σήματος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ναυπλίου
γ) Αξιολόγηση του συστήματος και ανανέωση.
Η πρόταση για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει ως στόχο:
Τη στροφή στα ντόπια, ποιοτικά και ασφαλή και προϊόντα. Έχει ως στόχο  ένα  συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Αναξιοποίηση του τουρισμού στην προβολή τοπικών προϊόντων.
Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, ακόμα και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο τι τρώνε και πολύ καλύτερες τιμές, για να ενισχυθεί η τοπική αγορά εργασίας και η τοπική παραγωγή, για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο τι παράγουμε και τι καταναλώνουμε.

 http://alliprotasi.wordpress.com/2012/05/27/topiko/