Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΜΑ: Σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο


Την κινητοποίηση όλων των θεσμικών και επιστημονικών φορέων που θα καταστήσουν την Πελοπόννησο αυτάρκη θεσμικά αλλά και επιστημονικά στην προσπάθεια ανάπτυξής της, για να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διάσωση της ίδιας αλλά και της χώρας, πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου  παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Παπαφωτίου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Η Πελοπόννησος αποτελεί μια αυτονομημένη Περιφέρεια εντός των πλαισίων της χώρας με τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πιλότος των εξελίξεων για τη διάσωσή της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα και κινητοποίηση του εγχώριου επιστημονικού προσωπικού.
Για το σκοπό αυτό ο Περιφερειάρχης υπέβαλε πρόταση, η οποία έγινε άμεσα δεκτή, για τη σύναψη ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα που άπτονται του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας και του επιστημονικού κλάδου του ΓΕΩΤΕ.
Ο κ. Τατούλης συμφώνησε με την παρατήρηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕ κ. Σωτήρη Λαμπρόπουλου, για το γεγονός ότι η έδρα του παραρτήματος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, αλλά και να επαναφέρει το θέμα της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου κατά την αναθεώρηση του Καλλικράτη.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι αιτίες και να καταλογιστούν οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, γιατί η ατιμωρησία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο γενικός γραμματέας κ. Αθανάσιος Γκίκας εκτίμησε ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΓΕΩΤΕ θα αποτελέσει πιλότο συνεργασίας και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το Γεωτεχνικό επιμελητήριο ότι μετά από συμφωνία με τον ειδικό γραμματέα υδάτων θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πιλοτικό πρόγραμμα για τη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης του Κορινθιακού κόλπου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα μέσω του ΕΣΠΑ στις διαβρώσεις στην περιοχή της Μάνης, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, και στη συνέχεια στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας. Τόνισε βέβαια ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, οι μελέτες να είναι εξορθολογισμένες και τα έργα ευέλικτα και μικρού κόστους με υψηλό δείκτη ανταποδοτικότητας.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε επίσης τη σταθερή του πίστη στη διαβούλευση και την αντιπροσωπευτικότητα της κρατικής λειτουργίας, εντός του πλαισίου των κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας. Ο κ. Τατούλης πρόταξε επίσης το αξίωμα ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον της κρίσης την επιβίωση των ανθρώπων μας, διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει. Σε κάθε μάχη, ωστόσο, υπάρχει ένα τίμημα το ζητούμενο είναι να το ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο.
Πέραν αυτού, ο Περιφερειάρχης έθεσε ως προτεραιότητες την αποκατάσταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε αντίθεση με την άτολμη και άβουλη κεντρική κυβέρνηση που υπακούει πλέον σε μια λογική απραξίας.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε τέλος το σημαντικό ζήτημα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία θα έπρεπε να ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει ήδη σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά θα γίνουν και άλλες μέσω του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, με τον οποίο συναρτάται άμεσα. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι παρεμβάσεις μας με το Καλάθι Πελοποννησιακών προϊόντων, τη δημιουργία δημοπρατηρίου, τη δημιουργία θυλάκων κτηνοτροφικών και άλλων παραγωγικών ζωνών»
.