Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ


 Την προκήρυξη, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, νέων διαγωνισμών με τη διαδικασία της ανοικτής πόρτας (open door) για έρευνες υδρογονανθράκων σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος – Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης», σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη στη Στοά του Βιβλίου.
 Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε δημόσια ότι το ΥΠΕΚΑ θα απελευθερώσει το σύνολο των πληροφοριών, χαρτών και δεδομένων που περιέχονται στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων, προκειμένου το σύνολο των ενδιαφερόμενων επενδυτών εκτός και εντός Ελλάδας, αλλά και ολόκληρη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Η απελευθέρωση των δεδομένων για τους Υ/Α θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών από όλο τον κόσμο, θα αναβαθμίσει τη σχετική επιστημονική και τεχνική έρευνα και επιπλέον θα δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων στα πετρελαϊκά δρώμενα της Ελλάδας.
 Με έμφαση ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ουδέποτε ετέθη και ασφαλώς δεν περιλαμβάνεται ουδεμία έστω και νύξη για συσχέτιση ανάμεσα στη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Επανέλαβε στο σημείο αυτό τη ρητή σχετική διαβεβαίωση, από το βήμα της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
 Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 2 Μαρτίου, οπότε λήγει ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, θα υπάρξει σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς οίκους που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. «Πρόκειται για τη Λυδία Λίθο, βάση της οποίας θα κριθούμε όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα είναι σημαντικό να υπάρξουν δύο, τρεις ή περισσότερες προσφορές. Αποκάλυψε μάλιστα, πως αρκετοί πρέσβεις μεγάλων κρατών έχουν ζητήσει και έλαβαν επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ.
 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, ενώ οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές φθινόπωρο και θα υπάρξουν οι πρώτες ερμηνείες για να γνωρίζουμε εάν διαθέτουμε υδρογονάνθρακες, σε ποιες περιοχές και σε τι ποσότητες. «Εκτίμησή μου είναι ότι, στα τέλη του 2012 ή αρχές του 2013 θα προχωρήσουμε σε γύρο παραχωρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Παράλληλα, έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης -και αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων- οι διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, όπου επίσης «αναμένονται θετικά αποτελέσματα καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες» όπως ανέφερε.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, να καλύψει σε βάθος χρόνου έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας ετησίως 3 έως 4 δισ. δολάρια από τα συνολικά 10 – 12 δισ. που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι στην πολιτική των ερευνών για Υ/Α υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ορισμένων κομμάτων. Επανέλαβε δε, την πρόταση του για σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στα πρότυπα της Νορβηγίας, όπου θα κατατίθεται το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση εγχώριων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. 
  Σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, απάντησε ότι η Κυβέρνηση στην παρούσα φάση έκανε τη σώφρονα επιλογή, να ξεκινήσει τις έρευνες από εκεί που πιθανολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη.

«Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας στην προσπάθεια για την αξιοποίηση των Υ/Α και του ορυκτού πλούτου, αλλά είμαι βέβαιος πως θα είναι πετυχημένος» κατέληξε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους, ή περιοχής στην οποία έχει κυριαρχικά δικαιώματα.


Την παρουσίαση του βιβλίου «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος – Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης» προλόγησαν ο Διευθυντής των Εκδόσεων Λιβάνη κ. Ηλίας Λιβάνης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας, η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κα Σοφία Σταματάκη και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΙΓΜΕ κ. Κώστας Παπαβασιλείου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γιώργος Μαλούχος. Συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του Τεχνικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των Συλλόγων Χημικών-Μηχανικών και Μηχανικών Μεταλλείων, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ, επιστήμονες του κλάδου εξορυκτικών δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος, καθώς και εταιριών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
 
 http://www.argolikeseidiseis.blogspot.com/2012/02/blog-post_1925.html#more