Ανάδειξη του ενετικού τοίχους
Μπάμπης Αντωνιάδης
Το βόρειο τείχος της πόλης όπως φαίνεται στο σχέδιο πόλης του 1834 από το βιβλίο της Σ Καρούζου ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Την περίοδο αυτή γίνεται η μελέτη, μετά από ανάθεση του δήμου Ναυπλιέων, της Λεωφόρου Αμαλίας στην πόλη του Ναυπλίου.
Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ από το 26/1/2005 έχει καταθέσει με αίτηση συγκεκριμένη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου και την Τεχνική υπηρεσία. Η πρόταση είχε να κάνει με μελέτη ανάδειξης του ενετικού τείχους της βόρειας πλευράς της πόλης του Ναυπλίου που κατεδαφίστηκε το 1867 (ΦΕΚ30/15-1-1867) και τα θεμέλιά του είναι «θαμμένα» κάτω από την άσφαλτο της οδού Λ. Αμαλίας.
Αναλυτικά η πρόταση έγινε με αίτηση στις 26/1/2005 του Μ. Αντωνιάδη, δημοτικού συμβούλου της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ εκείνη την περίοδο. Κοινοποιήθηκε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Απάντηση δεν πήραμε ποτέ από κανέναν.
Μήπως σήμερα πρέπει να συνεξετάσουμε την πρόταση στην υπό διαμόρφωση μελέτη;
Προς
Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου
Δήμαρχο Ναυπλίου
Κοινοποίηση: Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου
26-1-2005
Καταθέτω μερικές προτάσεις σε σχέση με την διαμόρφωση των δρόμων Βασ. Αμαλίας και των στενών του Αγ. Νικολάου.
Η Λεωφόρος Αμαλίας και η προτεινόμενη διαμόρφωση είναι πολύ σημαντική για την ίδια την πόλη του Ναυπλίου και την ιστορία της. Η διαμόρφωση του σημερινού δρόμου ήταν η εξέλιξη του γκρεμίσματος των τοίχων της πόλης του Ναυπλίου στην Βόρεια πλευρά.
Σ΄ όλο το μήκος της Αμαλίας υπάρχουν και σήμερα, κάτω από την άσφαλτο τα ίχνη του τοίχους της πόλης και ίσως ακόμα και να διασώζεται και η έξοδος προς την θάλασσα του βρισκόταν στην συμβολή των δρόμων Τερζάκη και Αμαλίας.
Τα τοίχοι έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία που έχουν περάσει οι κεντρικοί αγωγοί για της αποχέτευσης.
Το τοίχος περνάει κοντά στο αριστερό πεζοδρόμιο στην κατεύθυνση από την πλατεία Καποδίστρια προς την παραλία. Θα μπορούσε να αποκαλυφθεί το τοιχίο σε διάφορα σημεία και να ενσωματωθεί στα υπό κατασκευή πεζοδρόμια.
Δηλαδή να αποκαλυφθεί στερεωθεί και στο επάνω μέρος να τοποθετηθεί γυαλί ώστε και να είναι εμφανές και να μπορεί κάποιος να περπατά επάνω του.
Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης της πόλης του Ναυπλίου αλλά και ο κάτοικος θα μπορεί να κατανόηση την αμυντική θωράκιση της πόλης κατά την Ενετική περίοδο.
Στο κείμενο συνεχιζόταν με τις προτάσεις μας για τα στενά του Αγ Νικολάου στο οποίο θα επανέλθουμε
http://alliprotasi.wordpress.com/2012/02/19/amalias/