Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

"Eπιτακτική ανάγκη η διάσωσις του υλικού του Συλλόγου Αργείων Ο ΔΑΝΑΟΣ"

ΦΥΛΛΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΑΝΑΟΣ Αρ.1.της 7ης Απριλίου 1883.
Ο Πρώτος ΔΑΝΑΟΣ, η πρώτη καθαρά αργειακή εφημερίδα, πρωτοκυκλοφόρησε στις 7.4.1883 με εκδότη τον τυπογράφο ΙΩΑΝΝΗ Κ.ΥΨΗΛΑΝΤΗ και είχε ως κυριότερο συντάκτη τον πολυτάλαντο Δικηγόρο και Ιστορικό ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΑΡΔΟΥΝΙΩΤΗ.
 Ο Σύλλογος Αργείων « ο ΔΑΝΑΟΣ », στην αρχή της πολύχρονης και δημιουργικής του πορείας, είχε δικό του δημοσιογραφικό όργανο, μία ομώνυμη εφημερίδα, που κυκλοφόρησε τα πρώτα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του.Ξεφυλλίζοντας και αποδελτιώνοντας τα φύλλα των εφημερίδων που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με αφορμή την ψηφιοποίησή τους με σκοπό τη διάσωση από τη φθορά του χρόνου και την «ασεβή» μέχρι σήμερα χρήση τους, ανακαλύπτουμε τους στόχους που έθεσε εξ αρχής το υπεραιωνόβιο πλέον Οργανο-Σύλλογος, τις τάσεις που επεκράτησαν στους κόλπους του και που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΑΝΑΟΣ.
1ο ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΔΑΝΑΟΣ της 25ης Δεκεμβρίου 1895.
  Ετσι, και πριν ακόμη οι νέες επιλογές λάβουν καταστατική ισχύ, ο Σύλλογος άρχισε έμπρακτα την επιδίωξη των στόχων του με τη σύσταση λαϊκής σχολής « εν η θα γίνωνται διαλέξεις και αναγνώσματα και θα διδάσκωνται χρήσιμα δια τον λαόν μαθήματα», τη σύσταση σχολής απόρων παίδων, την κατάρτιση βιβλιοθήκης και τη δημιουργία αναγνωστηρίου, την ίδρυση νοσοκομείου για τους « ενδεείς» και την έκδοση ομώνυμης εφημερίδας με βάση τις αρχές του. Και όλα αυτά μαζί με τις προσπάθειες για την ανέγερση του μεγάρου. Στα πλαίσια αυτά τα Χριστούγεννα του 1895 εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της δεύτερης εφημερίδας με τον τίτλο «Δαναός» με τον υπότιτλο « Εφημερίς του ομώνυμου Συλλόγου εκδιδόμενη κατά Κυριακήν» σε σχήμα 31,3 Χ 21,5 και 4 δίστηλες σελίδες.
ΤΡΙΤΟΣ ΔΑΝΑΟΣ ΕΚΔΟΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΑΡΓΕΙΩΝ
  Ως Διευθυντής εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Παπαοικονόμος. Με την προοπτική ότι τυχόν ενεργητικά υπόλοιπα θα ενίσχυαν τα οικονομικά του Συλλόγου, το βάρος της δαπάνης της έκδοσης ανέλαβαν ο Παπαοικονόμος και ο ρέκτης Αργείος τυπογράφος και βιβλιοπώλης Ανάργυρος Τημελής, το κατάστημα του οποίου, σύμφωνα με μαρτυρία του συντοπίτη μας λογοτέχνη Σπύρου Παναγιωτόπουλου, υπήρξε για χρόνια πνευματικό στέκι της πόλης. Ο τίτλος όμως της εφημερίδας ανήκε στον εκδότη του πρώτου «Δαναού», τυπογράφο Ιωάννη Κ. Υψηλάντη, ο οποίος ασμένως τον παρεχώρησε στον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο. 
Ο πρώτος «Δαναός», η πρώτη καθαρά αργειακή εφημερίδα, πρωτοκυκλοφόρησε στις 7.4.1883 και η έκδοσή του διήρκεσε ως το 1886, με κυριότερο συντάκτη τον πολυτάλαντο δικηγόρο Δημήτριο Βαρδουνιώτη. Ακολούθησε η έκδοση των εφημερίδων «Αγαμέμνων», η οποία κάλυψε τη δεκαετία 1884-1894, του « ΄Αργους» με συντάκτη τον Δημήτριο Βαρδουνιώτη και διάφορους εκδότες, που κυκλοφόρησε μεταξύ των ετών 1885 και 1889 και του βραχύβιου « Ερασίνου» με συντάκτη το νεαρό τότε δικηγόρο Γ. Λύγδα, η κυκλοφορία του οποίου διήρκεσε μισό περίπου έτος ( 1885). ΄Ετσι ο δεύτερος «Δαναός» υπήρξε η πέμπτη αργειακή εφημερίδα, ενώ την έκδοσή της ακολούθησαν οι εφημερίδες « Μυκήναι» ( 1896-1906) και «΄Ιναχος» ( 1900-3).

ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΡΔΟΥΝΙΩΤΗΑντιπροέδρου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΕΙΩΝ Ο ΔΑΝΑΟΣ.
Ιδιόχειρο σημείωμα του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αργείων "Ο ΔΑΝΑΟΣ", ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΡΔΟΥΝΙΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, με το οποίο αναφέρει την ταξινόμηση και αρχειοθέτηση των Φύλλων των Εφημερίδων, που βρίσκονται στο αρχείο του Συλλόγου και που είναι:
A.ΑΡΓΟΛΙΣ.Αριθμ.100-438.
Β.ΔΑΝΑΟΣ.Αριθμ.1-59.
Γ.ΑΡΓΟΣ.Αριθμ.1-61.
  Η έκδοση της εφημερίδας « Δαναός», όπως την περιγράψαμε ανωτέρω, κάλυψε μια κρίσιμη για την πόλη αλλά και τη χώρα δεκαετία, μια δεκαετία μέσα στην οποία η Ελλάδα βάδισε από το όνειδος του λεγομένου « ατυχούς πολέμου» προς την κάθαρση. Στην αρχή το έντυπο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό ανάμεσα στους ντόπιους και απόδημους Αργείους.
Πληθώρα επιστολών, που τηρούνται στο αρχείο του Συλλόγου, αποδεικνύει την αλήθεια του λόγου. Όμως οι περιορισμοί της ύλης που απέρρεαν από την ταυτότητα της εφημερίδας, η έλλειψη πολιτικών ειδήσεων σε μια εποχή που εγκυμονούσε μεγάλες αλλαγές, η αποχώρηση του Δημητρίου Βαρδουνιώτη από το «Δαναό», καθώς και άλλες ενδογενείς αιτίες κατέστησαν την έκδοση μη βιώσιμη, ώστε στο προτελευταίο φύλλο της, στις 5.11.1904 να σημειώνεται ότι «…… ουδέ γίγνηται σκέψις περί εξακολουθήσεως αυτής». Οι προσπάθειες βελτίωσης της εμφάνισης και της ύλης της έκδοσης που έγιναν από το 127ο φύλλο και εντεύθεν δεν κατέστη δυνατό να αναστρέψουν τη φθίνουσα πορεία της.
Κατά την δεκάχρονη πορεία της εφημερίδας εκδόθηκαν το 1895
1 φύλλο, το 1896 48, το 1897 4, το 1828 24, το 1899 13, το 1900 22,
το 1901 13, το 1902 1, το 1903 21, το 1904 6 και το 1905 1, το 154ο στις 12 Μαϊου, το οποίο αναφέρεται στον τελευταίο εορτασμό του πο-λιούχου ΄Αργους πριν ο Παπαοικονόμος αναχωρήσει από την πόλη για να συνεχίσει τη λευϊτική παράδοση της οικογένειάς του στην Αθήνα.
Ο τίτλος «Δαναός» θα χρησιμεύσει και για την έκδοση τρίτης εφημερίδας, η οποία κυκλοφόρησε μεταξύ των ετών 1907-1911, φιλοδοξώντας να εκφράσει τα συμφέροντα των απανταχού σχεδόν Αργείων.

Προσπαθώντας κανείς να αποτιμήσει το δυνατόν απροκάληπτα τη δεκαετή παρουσία της εφημερίδας « Δαναός» στο μεταίχμιο των δύο τε-
λευταίων αιώνων, αν εξαιρέσει την κάποια μονομέρεια και δυσκαμψία στην οργάνωση της ύλης, είναι υποχρεωμένος να παραδεχθεί ότι δεν απηχεί μόνον τις δραστηριότητες και τις τάσεις που επικράτησαν τότε στον Σύλλογο, αλλά παρέχει ανάγλυφη εικόνα της ζωής της πόλης στη συγκεκριμένη περίοδο.

Σήμερα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η διάσωσις του υλικού του Συλλόγου Αργείων Ο ΔΑΝΑΟΣ.Ειδικώτερα όσον αφορά το αρχείο των Εφημερίδων επισημαίνομε ότι φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ και επομένως παρουσιάζουν χάσματα,φθορές , σχισίματα.

Η κακή βιβλιοδεσία
Σε ωρισμένους τόμους δεν επιτρέπει να φωτοαντιγραφηθούν όπως γίνεται μέχρι σήμερα, παρά το ότι η μέθοδος αυτή είναι η πιο καταστροφική του αρχειακού υλικού.Τέλος η ποιότητα του χαρτιού, που έχει οξειδωθεί και έχει χάσει την ελαστικότητά του, κάνοντάς το εξαιρετικά ευαίσθητο, θρυμ-ματιζόμενο με τη πρώτη επαφή, επιβάλλει ΑΜΕΣΑ την ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ και στη συνέχεια ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ των πρωτοτύπων και τη φύλαξή του μόνο ως ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ.
Η άμεση επέμβαση ίσως αποτελέσει μοναδική σωτηρία.Με σωστό προγραμματισμό και την ανταπόκριση φορέων-οργανισμών και ιδιωτών το κόστος θα καλυφθεί.

 Δημήτρης Καρυάμης
Μέλος διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ»
Έφορος βιβλιοθήκης-Υπεύθυνος αρχείου και ψηφιοποίησης.