Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ "ΔΑΝΑΟ"

 Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6.30΄ μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει ο κ. Ανδρέας Ανέστης Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητα:Οι επιστημονικές θεωρήσεις για την εξέλιξη και τον προορισμό της ζωής».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

O κ. Ανδρέας Ανέστης γεννήθηκε στο Άργος, όπου και ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές αποφοιτώντας με άριστα από το 1ο Γενικό Λύκειο Άργους.
Το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2002 φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όντας υπότροφος του κληροδοτήματος Κοντοβράκη.
Τη διετία 2003-2004 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της Εφαρμοσμένης Γενετικής και Βιοτεχνολογίας. Από το 2004 ως το 2008 εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικοφυσιολογίας στο Bremenhaven της Γερμανίας. Το ευρύτερο ερευνητικό του αντικείμενο υπήρξε η διερεύνηση των φυσιολογικών και βιοχημικών αποκρίσεων των οργανισμών σε στρεσογόνους παράγοντες (υψηλή θερμοκρασία, υποξαιμία, βαρέα μέταλλα κλπ).
Το 2009 συνεργάστηκε με το Τμήμα Ανοσογενετικής του Πανεπ/κού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος για τη συσχέτιση κληρονομικών παραγόντων με την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Το 2010 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία με την ειδικότητα του
Ειδικού Επιστήμονα στο Ελληνικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
(Γ΄ΣΣ/ ΕΘΕΠ).
Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης (μεταδιδακτορικός ερευνητής) του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, του Ινστιτούτου Οικο-φυσιολογίας στο Bremenhaven της Γερμανίας και του Εργαστηρίου Πρωτεωμικής της Πολυτεχνικής Σχολής του State University, Los Angeles, California, Η.Π.Α.
Επιπλέον διδάσκει σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. τα αντικείμενα «Φυσιολογία», «Μοριακή Βιολογία» και «Βιοχημεία- Βιοτεχνολογία».
Μέρος του ερευνητικού του έργου έχει ανακοινωθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ επίσης είναι δημοσιευμένο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κύρους, όπως τα American Journal of Physiology, και Tissue Antigens.
Συνολικά έχει δημοσιεύσει 14 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, ενώ στο επιστημονικό του έργο έχουν γίνει περισσότερες από 70 διεθνείς αναφορές από το 2007 ως σήμερα.
Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει τύχει διακρίσεων από το ΄Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ( ΙΚΥ, 2004-2008), την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ (2006) και τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών ( DAAD, 2011), ενώ αυτή την περίοδο διεκδικεί υποτροφία από το National Science Foundation
(NSF) των Η.Π.Α.