Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ...

Τελωνείο Ναυπλίου : Χώρος σύγχρονου Μουσείου με θέμα «Λιμάνι και ταξίδια» από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Με την ευκαιρία της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 25/1/2012 για το τελωνείο Ναυπλίου  με θέμα «Οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας  της διαμόρφωσης και λειτουργίας του κτιρίου του παλαιού τελωνείου σε Μουσείο Τελωνείων και πολιτιστικό κέντρο Ναυπλίου» επαναφέρουμε για άλλη μια  φορά την πρόταση του συνδυασμού ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ η οποία είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2004 στο δήμο Ναυπλίου και είχε κοινοποιηθεί στο τοπικό τύπο.  


25-2-04

Τελωνείο Ναυπλίου : Χώρος σύγχρονου Μουσείου με θέμα«Λιμάνι και ταξίδια» από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

 Με αφορμή την επίσημη παράδοση του τελωνείου Ναυπλίου στο Δήμο της πόλης μας από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, θα θέλαμε δημόσια να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την λειτουργία του κτηρίου. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης του κτηρίου στο Δήμο Ναυπλίου.

Η σκέψη μας είναι να μελετηθεί και να δημιουργηθεί ένας χώρος που να έχει σχέση και με την ίδια την ιστορία του κτηρίου.
Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας σύγχρονος Μουσειακός χώρος με θέμα : «Λιμάνι και ταξίδια » με ιστορική αναφορά από την Αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Στο Χώρο αυτό μέσα από ταμπλό χάρτες και την χρήση της νέας τεχνολογίας μπορεί να παρουσιαστούν τα ταξίδια και οι θαλάσσιες επικοινωνίες από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

«Τα θαλασσινά ταξίδια άσκησαν πάντα γοητεία στη φαντασία των Ανθρώπων» «Η θάλασσα που χωρίζει τις στερειές ήταν για τον Έλληνα στοιχείο που ενώνει που σημαίνει επικοινωνία»


Στην έκθεση θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις ιστορικές περιόδους (μια πρόταση υπάρχει και στο βιβλίο της επίτιμου Αρχαιολόγου του ΥΠ.ΠΟ κ. Ελσης  Σπαθάρη στο βιβλίο «Αρμενίζοντας το χρόνο» εκδόσεις ΚΑΠΟΝ») και να δείξουμε τα ταξίδια, τα στοιχεία που τα τεκμηριώνουν, τις μεταφορές προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών. Με μακέτες να παρουσιάζαμε  τα πλοία τις κάθε εποχής που εκτελούσαν τα ταξίδια.

Ξεκινώντας από την προϊστορική περίοδο τον Μυκηναϊκό κόσμο την εποχή του Ομήρου την εξάπλωση του Ελληνισμού από την Φοινίκη ως τις Ηράκλειες Στήλες, την περίοδο του Μ Αλεξάνδρου, την Ρωμαϊκή εποχή το Βυζάντιο και τα μεταβυζαντινά χρόνια, την περίοδο της απελευθέρωσης και την σύγχρονη ιστορία, θα μπορούσαμε να καταγράψουμε τα ταξίδια και τις μεταφορές. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει  στην ιστορία του Λιμανιού του Ναυπλίου και στον ρόλο που έχει παίξει στην ιστορική εξέλιξη της πόλης μας.

Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να παρουσιαστεί και με τη χρήση της νέας τεχνολογία (προβολή CD ROM εικονική πραγματικότητα κ.λπ) Ο χώρος μπορεί να μην είναι στατικός αλλά πάντα με θέμα «λιμάνι και ταξίδια» να παρουσιάζονται εκθέσεις, μελέτες, βιβλία, πίνακες φωτογραφίες κ.λπ

Ένα τέτοιο θεματικό Μουσείο λείπει από την πόλη μας, είναι ένα μέρος του Μουσείου πόλης και μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προσελκύσει και άλλους επισκέπτες ή να αυξήσει το χρόνο παραμονής τους. Είναι ένα Μουσείο που μπορεί να προσβλέπει και στους μαθητές στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών και προγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας  είναι εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη ακόμα και με την προοπτική να προταθεί για χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.



Για τον Συνδυασμό «Ναύπλιο ή άλλη πρόταση»



Ο Δημοτικό σύμβουλος
Μπάμπης Αντωνιάδης