Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΟ»
Κατατέθηκε από τον μελετητή τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο 2011) και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), η μελέτη για την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου στην περιοχή του Δήμου Επιδαύρου.
Ήδη, η μελέτη έχει διαβιβασθεί στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια στους αρμόδιους Φορείς (Περιφέρεια, Αρχαιολογία, κ.ά.) για γνωμοδότηση.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού από την υφιστάμενη διώρυγα του Αναβάλου προς την περιοχή Ασκληπιείου και Επιδαύρου αφορούν στην άρδευση μεικτής επιφάνειας 27.000 στρεμμάτων περίπου. Το συνολικό μήκος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 32 χλμ με μια παροχή 2.500κ.μ./ώρα και με την ταυτόχρονη κατασκευή τριών (3) δεξαμενών αναρρίχησης – αποθήκευσης νερού και 3 αντλιοστασίων.
Κατά την χάραξη του έργου εξετάστηκαν 2 εναλλακτικές λύσεις:
Η πρώτη, η οποία τελικά δεν επελέγη, αφορούσε στην αφετηρία του έργου από το αντλιοστάσιο της Άριας με νότια όδευση από την περιοχή των Πυργιώτικων και νότια του Αγ. Δημητρίου.
Η δεύτερη εναλλακτική, η οποία και τελικά προτείνεται από τους μελετητές, ξεκινά από το αντλιοστάσιο Αναβάλου της Νέας Τίρυνθας, διέρχεται βόρεια από τον Αγ. Ανδριανό, τον Προφήτη Ηλία, τον Αγ. Δημήτριο, τα Γιαννουλέικα και το Λυγουριό και καταλήγει στη Δήμαινα.
Ο αγωγός χωρίζεται στο τμήμα Α που θα λειτουργήσει ως καταθλιπτικός αγωγός (από Νέα Τίρυνθα έως Αρκαδικό) και στο τμήμα Β όπου θα λειτουργήσει ως αγωγός βαρύτητας (Αρκαδικό – Μετόχι έως Δήμαινα). Η εκτιμώμενη αρδευόμενη έκταση στην περιοχή Αγ. Δημητρίου – Αρκαδικού, ξεπερνά τα 10.400 στρέμματα, ενώ στην περιοχή του Λυγουριού τα 6.500 στρέμματα.
Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τον Ιανουάριο του 2011, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης, ανέθεσε τη μελέτη της επέκτασης του έργου του Αναβάλου στην περιοχή Λυγουριού – Επιδαύρου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 8.000.000€. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στα χέρια τους την πρώτη επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και μελέτη, για ένα έργο που θα αλλάξει το αγροτικό μέλλον ολόκληρου του Δήμου Επιδαύρου. Είναι βέβαιο ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και επιμονή και το έργο αυτό θα γίνει πράξη όπως ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται με την κατασκευή του δικτύου του Αναβάλου στον Αργολικό Κάμπο.».
Αναλυτικότερα, η χάραξη του έργου στο link: http://www.maniatisy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3159:-l-r-19122011&catid=42:n&Itemid=18