Μ.Α.
Παρακολουθώντας τις εκλογές στο επιμελητήριο Αργολίδας, ένα από τα βασικά αιτήματα και των δύο συνδυασμών ήταν η κατάργηση ή η αλλαγή των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε) οι οποίες νομοθετήθηκαν το 1999. (ΦΕΚ 396Δ /8 -6-1999). Αίτημα διαμορφωμένο από τότε δηλαδή εδώ και 12 χρόνια ξέροντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι ζώνες, οι οποίες έχουν κριθεί και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Το αίτημα διαμορφώνεται γιατί πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες είναι σε ζώνες που έπρεπε να μεταστεγαστούν.
Μέχρι σήμερα δεν μεταστεγάστηκαν, παίρνοντας συνέχεια παράταση στις άδειες λειτουργίας και διαμορφώνοντας κάθε χρόνο αίτημα από το Επιμελητήριο Αργολίδας να αλλάξουν οι ΖΟΕ. Για να καταλάβουμε καλύτερα μεταξύ των βιομηχανικών μονάδων που ο νόμος προέβλεπε να μεταστεγαστούν, είναι και τα πυρηνελαιουργεία στην παραλιακή Ναυπλίου Ν. Κίου, αλλά με συνεχείς παρατάσεις ακόμα λειτουργούν και ρυπαίνουν (αυτή την περίοδο καθημερινά το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές ανάλογα με την φορά του αέρα).
Τι προσπάθησε να κάνει η ΖΟΕ
Να χωροθετήση δραστηριότητες στην περιοχή για την αναβάθμιση της, να προστατεύσει το παραλιακό μέτωπο και να δημιουργήσει όρους προστασίας του υγροβιότοπου στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου Ν Κίου κάτι που είχε προταθεί από μελέτες το 1981. (μελέτη Καφτάνη)
Έχει ενδιαφέρον το ιστορικό
Ο διάλογος για την χωροθέτηση Ζ.Ο.Ε. ξεκίνησε το 1991.
Από το 1991 μέχρι το 1994 γνωμοδότησαν σταδιακά οι υπηρεσίες του Υπουργείου πολιτισμού.
Το 1995 γνωμοδότησε η κοινότητα Ν. Κίου Μύλων Κιβερίου Σκαφιδακι και Δαλαμανάρας.
Ο Δήμος Άργους η κοινότητα Κουτσοποδίου και Τίρυνθας δεν έκαναν καμία γνωμοδότηση. Δεν απάντησης ποτέ στο Υπουργείο.
Το 1993 γνωμοδότησε το συμβούλιο Χωροταξίας του Ν Αργολίδας
Το 1998 γνωμοδότησε Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας
Το 1999 γνωμοδότησε το Συμβούλιο Επικρατείας την πρόταση του Υπουργείου τότε Περιβάλλοντος.
Το Ιούνιο του 1999 εκδόθηκε το ΦΕΚ
Για να βγει να ΦΕΚ χωροταξίας πέρασαν οχτώ 8 χρόνια από το ξεκίνημα και δέκα οχτώ 18 από την πρώτη διαπίστωση.
Μεγάλο διάστημα υπήρχε αναστολή οικοδομικών αδειών στις περιοχές. Στα κενά μεταξύ της μιας λήξης της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της επόμενης απόφασης αναστολής, πάντα κάποιες άδειες βολευόντουσαν.
Το μετά έχει ενδιαφέρον….
Αφού εκδόθηκε το ΦΕΚ (Ιούνιος 1999) το 2000 έγινα προσφυγές στο Ε τμήμα του Συμβούλιου Επικρατείας για να ακυρωθεί. Στις αιτήσεις συμμετείχαν εκτός από ιδιώτες, τα δύο Ελαιουργεία, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας και οι δήμοι Άργους Ν Κίου Κουτσοποδίου Λέρνας και Ν Τίρυνθας. Δηλαδή οι δήμοι που δεν έκαναν προτάσεις προσέφυγαν να ακυρώσουν το ΦΕΚ.!!!!!!!!!
Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η προσφυγή στο ΣΤΕ έκανε και ομάδα συμπολιτών μας με την προτροπή να υπάρχουν καλύτεροι όροι προστασίας του βιότοπου στην περιοχή. Για την ιστορία στην ομάδα αυτή που προσέφυγαν συμμετείχε η «Ελληνική Εταιρεία για τη προστασία του περιβάλλοντος και ο Θ. Γκόνης, Κ. Γκότσης, Χ. Αντωνιάδης, Μ. Δοντα, Β. Δωροβίνης Γ. Λυγγίτσος Α. Τζώτζος και Π Χαμηλός.
Ποιό θα ήταν ένα σύγχρονο και πράγματι αναπτυξιακό αίτημα.
Με μπροστάρη το Επιμελητήριο να μελετούσαμε αυτά τα χρόνια την χωροθέτηση βιομηχανικής ζώνης του νομού Αργολίδας.
Να αναδεικνυόταν η αναγκαιότητα της λειτουργία βιοτεχνικών πάρκων στις πόλεις και όχι να κυριαρχεί η άποψη μακριά από τις πόλεις και όπου κάτσι (βλέπε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου)
Να βλέπαμε τα δίκτυα υποδομής για την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία των Βιομηχανικών ζωνών και βιοτεχνικών πάρκων. (π.χ. υποδομή στο φυσικό αέριο)
Τέλος αντί να παλεύουμε για την αναθεώρηση αδειών σε περιοχές που δεν έχει τέτοιες χρήσεις να διαμορφώναμε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.