1) Γενικά
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει συνταχθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑ.Ο.Σ. με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ο μνημονιακός προϋπολογισμός του 2012 σηματοδοτεί ένα νέο γύρο βάρβαρης νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας, καταδικάζοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο εξαθλίωσης και ύφεσης με μοναδικό σκοπό την εκτίναξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και υπέρ των δανειστών τοκογλύφων της χώρας.
Το Π.Δ.Ε. έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2009 και αυτά ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Η δε μείωση των επενδύσεων τη διετία 2010-2011 είναι 26,2%.
Το 2012 αν συνεχιστούν και δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 28%, που σημαίνει 1.400.000 άνεργοι. Η χώρα οδηγείται σε απόλυτη κατάρρευση. Η νέα τρικομματική κυβέρνηση θα υπογράψει επίσης τη νέα δανειακή σύμβαση και το ακόμα σκληρότερο μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.
Είναι γνωστό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 μεταξύ των άλλων για την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει εξοικονομήσεις 355 εκατ. ευρώ που θα επιμεριστούν σε νέα «ανταποδοτικά» χαράτσια απέναντι στους δημότες (105 εκατ. ευρώ) και σε 250 εκατ. ευρώ από την «επαναξιολόγηση των δαπανών». Ουσιαστικά οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
2) Προϋπολογισμός Περιφέρειας Πελοποννήσου
Είναι:
i) Αναξιόπιστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει τεράστια αύξηση 3,5 φορές πάνω από φόρους – τέλη και δικαιώματα, όταν είναι γνωστό ότι π.χ. κατατίθενται συνεχώς πινακίδες αυτοκινήτων στις Δ.Ο.Υ. και 4,5 πάνω τα έσοδα από Κ.Α.Π. όταν είναι γνωστό ότι θα μειωθούν.
ii) Αντιαναπτυξιακός. Από το σύνολο των εσόδων που είναι 75.821.568 ευρώ, πάνε για επενδύσεις 23.282.000 δηλαδή το 30%. Η ανάπτυξη που προσδοκά δηλαδή ο κάθε πολίτης της Πελοποννήσου είναι 36,4 ευρώ. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε μειωμένους πόρους 54,7% από το 2011 και 68,3% από το 2010.
iii) Αντικοινωνικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινωνικές δαπάνες, προνοιακές δομές στήριξης (ναρκωτικά, ανεργία, πείνα) δεν προβλέπει τίποτα.
iv) Οξύνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Φαίνεται ότι θα οξυνθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, αφού στο νότο (Λακωνία και Μεσσηνία) έχουμε μεγάλη μείωση. Συγκεκριμένα στη Λακωνία έχουμε μειωμένα έσοδα κατά 24% και δαπάνες κατά 25% και στη Μεσσηνία μειωμένα έσοδα κατά 30,7% και μειωμένες δαπάνες κατά 25%!!!
v) Ελλειμματικός. Ισοσκελίζεται από το μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2010, πράγμα που δείχνει ότι στον τομέα της εκτέλεσης έργων το 2011 ήταν χειρότερη χρονιά από το 2010.
vi) Εικονικός. Αφού και αυτός ο ανεπαρκής προϋπολογισμός είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί, αφού τα έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξαρτώνται από το εισόδημα των φυσικών και νομικών προσώπων και το Φ.Π.Α. Τα έσοδα αυτά, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, είναι αδύνατο να είναι στο ύψος των προβλέψεων.
vii) Υπάρχει τεράστια μείωση δαπανών π.χ.:
α) Στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσσηνία η μείωση των δαπανών σε σχέση με το 2011 θα είναι 55% και στην Αρκαδία 42%.
β) Στις επιχορηγήσεις προνοιακών ιδρυμάτων. Π.χ. στην Αρκαδία -46,6%.
γ) Στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού. Π.χ. Μεσσηνία -38%. Επίσης στον τομέα εκτέλεσης των έργων στη Μεσσηνία έχουμε μείωση 22,4% σε σχέση με το 2011 και 69% σε σχέση με το 2010!!!
δ) Μείωση συνολικών εσόδων. Η μείωση των συνολικών πιστώσεων σε σχέση με το 2009 είναι 80%. Από τους πίνακες προκύπτει χαρακτηριστικά ότι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης μεταξύ 2011 και 2012 είναι -61,3%.
ε) Περίεργα. Την ίδια στιγμή που όλα μειώνονται υπάρχει τρομακτική αύξηση στον τίτλο «Διάφορες προμήθειες» κωδικοί 5100-5200, καθώς και μείωση εσόδων από πρόστιμα.
3) Πέραν των συγκεκριμένων αριθμητικών συμπερασμάτων που θα προκύπτουν από τα παραπάνω, θα πρέπει να τονίζουμε ότι οι δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη ότι δεν απολυθούν υπάλληλοι και ότι θα εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμά του είναι έωλες, αφού στην πράξη μέσω του προϋπολογισμού ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, το λαό στη φτώχεια και στην ανεργία
4) Γενικά συμπεράσματα
α) Είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, η οποία δίνει ελάχιστους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να καλύψει τις λειτουργίες της και να υλοποιήσει την αποστολή της, που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει ελέω «Καλλικράτη». Το πρόβλημα θα ενταθεί διότι υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο να περικόψει 3 δισ. ευρώ πόρους στην Αυτοδιοίκηση συνολικά στο επόμενο διάστημα, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν τα πρόσθετα μέτρα που είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει καμία διεκδικητική αντίληψη ούτε στην πλειοψηφία του Π.Σ. ούτε στην ΕΝΠΕ, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο άσχημα.
β) Ο προϋπολογισμός του 2012, που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, το μεσοπρόθεσμο, ο εφαρμοστικός νόμος και το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για ελεγχόμενη πτώχευση, πέραν των τραγικών συνεπειών που θα έχουν για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους, θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία της Περιφέρειας, διότι είναι γνωστό ότι όλη η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων και ετοιμάζεται από την τρόικα και την κυβέρνηση το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του υδάτινου πλούτου μέσα από διαδικασίες fast track, ΣΔΙΤ και πάνω απ’ όλα με την επιδίωξη της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για μια ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η μετατροπή της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ δεν συμφέρει ούτε τους εργαζόμενους φυσικά, αλλά ούτε και τους ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα λειτουργούν σε διαφορετικό καθεστώς απ’ ό,τι οι γερμανογαλλικές εταιρείες που θα επενδύσουν λόγω μετατροπής της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ. Πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο αποτροπής αυτής της καταστροφικής προσπάθειας που αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίαση το Π.Σ. Πελοποννήσου.
Επίλογος. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για ένα διαφορετικό ρόλο της Περιφέρειας. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν ήθελε να προφυλάξει στοιχειωδώς το κύρος της και να ανταποκριθεί κατ’ ελάχιστο στις υποχρεώσεις, ένα μοναδικό δρόμο είχε και αυτός είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.
Γι’ αυτό θα έπρεπε:
α) Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές μηδενισμού του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
β) Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλλει το μνημόνιο και να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους για να μπορεί να εξασφαλίσει και τη μισθοδοσία του προσωπικού και να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών και για να επιτελέσει το ρόλο της στον τομέα της ανάπτυξης, της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
γ) Να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της στερεί η κυβέρνηση, τα στοιχειώδη δηλαδή για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
δ) Να πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες που ήδη αναπτύσσονται.
ε) Να ενθαρρύνει και να λάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
στ) Να ανατραπεί η απόφαση του προηγούμενου Π.Σ. και να μην προχωρήσει η μετατροπή της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ.
Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, τις θέσεις μας αυτές θα τις προβάλλουμε στο μαζικό κίνημα, θα βρεθούμε δίπλα στο λαό και στους αγώνες του για μια άλλη πορεία του τόπου, για μια άλλη πορεία της Περιφέρειας.
Επειδή λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τονίσαμε.
Επειδή η πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να πορευτεί στο δρόμο της αξιοπρέπειας που υποδεικνύουμε, αλλά αντίθετα ταυτίζεται με το ρόλο του διεκπεραιωτή, του διαχειριστή και του εκτελεστικού βραχίονα που της επιφυλάσσει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Επειδή δεν υπάρχει καμία διεκδικητική αντίληψη από τον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό».
28/12/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ