Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη εργασίας για τη μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό

                                 
Σύσκεψη εργασίας για τη μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό και εμπορευματικό, υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή της μελετητικής εταιρείας, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους προέδρους ξενοδοχειακών ενώσεων και επιμελητηρίων.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση του οδικού χάρτη των άμεσων ενεργειών που πρόκειται να γίνουν για το αεροδρόμιο της Τρίπολης και οι οποίες έχουν ως εξής: ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης, υποβολή πρότασης στην Πολεμική Αεροπορία και στη συνέχεια υποβολή πρότασης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ. Τατούλης ζήτησε σφιχτό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της μελέτης και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου 2011.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως και η Περιφέρεια θα υποστηρίξει το στόχο αυτό, δήλωσε ο κ. Τατούλης, χαρακτηρίζοντας το Δήμο Τρίπολης ως σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια. Τα επιμελητήρια, όπως επίσης και οι ενώσεις ξενοδόχων, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν απερίφραστα τη στήριξή τους προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας έκαναν αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης και ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για τις απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες που αφορούν την ολοκλήρωση της μελέτης. Ο Δήμος Τρίπολης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου για διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών. 
Η ύπαρξη συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα ξεπεράσει τα προβλήματα βιωσιμότητας και αναγκαιότητας και θα προσφέρει την απαραίτητη πίεση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία αμιγούς low cost αεροδρομίου, το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό χαρτί στην αγορά.
Το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, θα πρέπει να παρουσιάζει καινοφανή στοιχεία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και της πολιτικής δέσμευσης της αιρετής Περιφέρειας για διευκόλυνση των επενδύσεων και την ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνιατρικής οικονομίας. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τις πολιτικές ηγεσίες της Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η πρόταση θα απευθυνθεί στη διεθνή αγορά, η οποία θα καταδείξει και το κατάλληλο μοντέλο.
Πέραν τούτου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο από κοινού, και όχι ανταγωνιστικά, με το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα συντελέσουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Ήδη επεξεργαζόμαστε την πρόταση χρηματοδοτικής ενίσχυσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας και εξετάζουμε την επιδότηση της επισκεψιμότητας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της χώρας ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για πολιτικές εκτός του σφιχτού πλαισίου της χώρας, και χαρακτήρισε τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες απαραίτητες, άποψη που έχει επιβεβαιωθεί από διεθνείς φορείς.
Απευθυνόμενος στη μελετητική εταιρεία ο κ. Τατούλης, χαρακτήρισε λεπτό σημείο την προσαρμογή του πλάνου της με τις ανάγκες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το μοντέλο το οποίο θα επιλεγεί για την κατασκευή του αεροδρομίου της Τρίπολης θα είναι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αυτό της αυτοχρηματοδότησης με συμμετοχή όμως της Περιφέρειας προκειμένου να επισπευστούν οι αδειοδοτήσεις και οι διαδικασίες χρηματοδότησης.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι για την ανάπτυξη της Περιφέρειας κινείται ταχύτατα ο σχεδιασμός για 6 μαρίνες με αυτοχρηματοδότηση και διαδικασίες fast track, για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στη Μονεμβασιά, στην Ελαφόνησο, στο Τολό, στην περιοχή της Ερμιόνης και στον Άγιο Ανδρέα, για την κατασκευή λιμανιών στο Γύθειο, στην Κυπαρισσία και στη Μονεμβασιά, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα στον τουρισμό του Μεσογειακού γιότ. Για την συνολική υλοποίηση του σχεδίου αυτού απαιτείται η γρήγορη βελτίωση των υποδομών, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη. «Πριν από δύο εβδομάδες επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νοτιοανατολικός άξονας που ξεκινά από το Άργος και καταλήγει στη Στούπα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφερόμενος και στο ζήτημα του Προαστιακού στην περιοχή του Λουτρακίου ανέφερε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε καλό σημείο.