Αισιόδοξα μηνύματα φέρνει η έναρξη της φετινής σεζόν για τα πορτοκάλια, με τους καλλιεργητές να προσδοκούν να ρεφάρουν από τις δύο πολύ κακές χρονιές που προηγήθηκαν.Με κύριο χαρακτηριστικό τη μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και στις βασικές χώρες παραγωγούς της λεκάνης της Μεσογείου, οι πρώτες προσφορές γίνονται στα 20 με 22 λεπτά το κιλό, τιμή που έχει καθιερώσει τις ναβελίνες στην αγορά. Η πολύ καλή ποιότητα και τα ικανοποιητικά μεγέθη των φρούτων συνηγορούν στη διατήρηση της τιμής αυτής, εκτός απροόπτου, με τη «βοήθεια» της ζήτησης, η οποία παρά τη διεθνή και εγχώρια οικονομική συγκυρία φαίνεται πως παραμένει ευνοϊκή.
Προτεραιότητα των παραγωγών και των οργανώσεών τους, να περιφρουρήσουν το προϊόν από κακοπληρωτές και παράνομες εξαγωγές, αποκλείοντας από τις συναλλαγές τους εμπόρους που έχουν μπει στον Τειρεσία και επιταγές.
Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού για τις Ναβελίνες στην περιοχή της Αργολίδας και της Λακωνίας διαμορφώνεται στα 20-21 λεπτά το κιλό, ενώ στην έναρξη της περιόδου σημειώθηκαν τιμές μέχρι και τα 27-28 λεπτά για τα πρώτα φορτία, όπως λέει ο παραγωγός από το Κουτσοπόδι, Δημήτρης Μυτιληναίος.
Εν τω μεταξύ εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, φέτος η καλλιέργεια αντιμετωπίζει και προβλήματα μικροκαρπίας, τα οποία αποδίδονται στους ισχυρούς βοριάδες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στους παγετούς του περασμένου Μαρτίου. Συνεπώς δεδομένης της μικρής παραγωγής, θεωρείται αρκετά πιθανό να σημειωθεί μια ανοδική κίνηση των τιμών τις επόμενες
εβδομάδες στα 25-26 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά τα μέρλιν, η συγκομιδή τους ξεκινάει την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη, αν και η χρονιά είναι πολύ πιθανό να είναι ελαφρά οψιμότερη όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γ. Πολυχρονάκη, η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται να φτάσει τους 900.000-910.000 τόνους, ελαφρά μειωμένη κατά 3-5% σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εμπορική περίοδο, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών έφτασαν τους 380.000 τόνους, ποσότητα που αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί την περίοδο 2009-2010 με σύνολο 377.000 τόνους.
Αυξημένη ήταν η ζήτηση και για την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, αφού οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση περίπου 135.000 τόνοι πορτοκαλιών. Η μείωση στη ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας,
που είχε ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση ιδιαίτερα στις υπερπρώιμες ποικιλίες, όπως οι Ναβελίνες.
Ουσιαστικά από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι χαμηλές.
Η ελληνική παραγωγή είναι ικανοποιητική όσον αφορά την ποιότητα, αλλά από απόψεως μεγέθους σημειώνεται μικροκαρπία τόσο στην ελληνική όσο και στην ισπανική παραγωγή.
Προτεραιότητα των παραγωγών και των οργανώσεών τους, να περιφρουρήσουν το προϊόν από κακοπληρωτές και παράνομες εξαγωγές, αποκλείοντας από τις συναλλαγές τους εμπόρους που έχουν μπει στον Τειρεσία και επιταγές.
Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού για τις Ναβελίνες στην περιοχή της Αργολίδας και της Λακωνίας διαμορφώνεται στα 20-21 λεπτά το κιλό, ενώ στην έναρξη της περιόδου σημειώθηκαν τιμές μέχρι και τα 27-28 λεπτά για τα πρώτα φορτία, όπως λέει ο παραγωγός από το Κουτσοπόδι, Δημήτρης Μυτιληναίος.
Εν τω μεταξύ εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, φέτος η καλλιέργεια αντιμετωπίζει και προβλήματα μικροκαρπίας, τα οποία αποδίδονται στους ισχυρούς βοριάδες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στους παγετούς του περασμένου Μαρτίου. Συνεπώς δεδομένης της μικρής παραγωγής, θεωρείται αρκετά πιθανό να σημειωθεί μια ανοδική κίνηση των τιμών τις επόμενες
εβδομάδες στα 25-26 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά τα μέρλιν, η συγκομιδή τους ξεκινάει την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη, αν και η χρονιά είναι πολύ πιθανό να είναι ελαφρά οψιμότερη όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γ. Πολυχρονάκη, η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται να φτάσει τους 900.000-910.000 τόνους, ελαφρά μειωμένη κατά 3-5% σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εμπορική περίοδο, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών έφτασαν τους 380.000 τόνους, ποσότητα που αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί την περίοδο 2009-2010 με σύνολο 377.000 τόνους.
Αυξημένη ήταν η ζήτηση και για την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, αφού οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση περίπου 135.000 τόνοι πορτοκαλιών. Η μείωση στη ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας,
που είχε ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση ιδιαίτερα στις υπερπρώιμες ποικιλίες, όπως οι Ναβελίνες.
Ουσιαστικά από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι χαμηλές.
Η ελληνική παραγωγή είναι ικανοποιητική όσον αφορά την ποιότητα, αλλά από απόψεως μεγέθους σημειώνεται μικροκαρπία τόσο στην ελληνική όσο και στην ισπανική παραγωγή.